Gençlerde benlik saygısı ve Tanrı Tasavvuru - Akyüz, Züleyha (My University, 2010)
kolojisi, Gençlik, Tanrı tasavvuru, Benlik saygısı, İzzet-i Nefs ÖZET GENÇLERDE BENLİK SAYGISI VE TANRI TASAVVURU Bu çalışmanın amacı gençlerde benlik saygısı ile tanrı tasavvuru arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla İstanbul, Trabzon ve Isparta’dan tesadüfî örneklem metoduyla seçilmiş, 13-20 yaş arası, 261 gençten müteşekkil bir gruba Kişisel Bilgi Formu, Tanrı Tasavvuru Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği’nden oluşan anket formu uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre araştırmanın örneklemini oluşturan ergenlik dönemindeki bireylerin tanrı tasavvuru boyutları ile benlik saygısı alt ölçeklerdeki düzeyleri arasında bir takım ilişki ve cinsiyet, yaş, sosyal çevre, öğrenim durumu gibi sosyo-demografik değişkenler ile aralarında anlamlılık seviyesine ulaşan farklılıkların var olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ebeveynlerin, gençlerin tanrı tasavvurları ve benlik saygıları üzerindeki etkileri oldukça dikkat çekmiş, gençlerin tanrı tasavvurlarının daha ziyade pozitif bir tutumda olduğu ve benlik saygılarının genel itibari ile yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında gençlerin dinî bilgi düzeyleri ve öznel dindarlık algıları ile tanrı tasavvuru boyutları ve benlik saygısı alt ölçekleri arasında ilişkilere rastlanmıştır. Religious Psychology, Adolescence, God Representation, Self Esteem, Self Respect

SELF ESTEEM AND GOD REPRESENTATİON İN ADOLESCENCE This study aims to explaine the relation between self esteem and god respresentation of adolescence. For this reason, 261 young person, between 13-20 years old, have been employed a poll on Personel Data Form, God Representation Scale and Rosenberg Self- Respect Scale. According to the findings of this study, there are different relations among the God representation dimensions with self esteem and other levels at subscales of the adolescence constituting the sampling of the study and it has been established that there are differences, relations and interactions at meaningfulness degree among socio-demographic variants like gender, age, social surroundings, educational backround. At the end of the study it has generated that, remarkably, the effects of parents on the adolescence’s god representation and self esteem, the God representation of youngs are more positive and self esteem levels are high in generally. On the other hand, there is a correlation between religious knowledge levels and personel religiousness perceptions with God representation dimensions and self esteem subscales.
Keywords: Benlik Saygısı; Din Psikolojisi