Alvoler distraksiyon osteogenezisinde kemik rejenerasyonunun histolojik ve radyolojik olarak incelenmesi - Türker, Neslihan H. (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı, günümüzde kemik rekonstrüksiyonunda yaygın olarak kullanılan distraksiyon osteogenezisi işleminin alveoler kemiğin vertikal defektlerinin rekonstrüksiyonunda uygulanmasıyla elde edilen sonuçların radyolojik ve histolojik olarak incelenmesidir. Bu çalışma Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız-Diş-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi vuran hastalarda yapılmış, radyolojik incelemelerde kullanılan panoramik filmler Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji nda, bilgisayarlı tomografiler Alman Hastanesi Radyoloji Bölümü'nde elde edilmiş, histolojik incelemeler ise Sitonet Sito-Patoloji Laboratuvarı'nda gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız alt çene alveol kretlerinde çeşitli nedenlerle defekt oluşmuş 10 hastada yapılmıştır. Hastalardan operasyon öncesi panoramik film ve dental bilgisayarlı tomografik görüntü alındı ve daha sonra hastalar opere edildi. 5 günlük latent dönem sonrası günde 0.8 mm'lik distraksiyon sağlanan hastalardan, distraksiyon döneminin bitiminde panoramik röntgen, distraksiyon osteogenezisi işlemi bittikten 12 hafta sonra panoramik röntgen, Dental BT ve distraktörün çıkartılıp implantların yerleştirilmesi esnasında da kemik örneği alındı. 1. yılın sonunda distraksiyon bölgesini değerlendirmek amacıyla panoramik röntgen ve Dental BT alındı. Ayrıca yeni oluşan kemiğin, distraksiyon osteogenezisi işlemi bittikten sonraki 12. haftada ve 1. yıldaki yoğunlukları Dental BT'de ölçülerek değerlendirildi. Sonuç olarak, alveoler defektlerin rekonstrüksiyonunun DO yöntemi kullanılarak, bölgenin orijinal kemiğiyle yapılmasının klasik yöntemlere göre pek çok avantaja sahip olduğu görülmüştür. Ancak bu yöntemin hala gelişim sürecinde olması nedeniyle bir takım mekanik zorlukları mevcuttur. Çalışmamız, alveoler distraksiyon osteogenezisi yönteminin alveoler defektlerin rekonstrüksiyonunda güvenle kullanılabilecek, implant veya protez için gerekli miktarda ve olgunlukta kemik oluşmasını sağlayacak bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır. The aim of this study is to demonstrate and evaluate the radiological and histological results of reconstruction of vertical alveolar defects by widely used bony reconstruction procedure, distraction osteogenesis. The study was held out on patients referred to Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Marmara University. Panoramic radiographs were taken at the Department of Oral Diagnosis and Radiology, Faculty of Dentistry, Marmara University. CT scans were taken at the Department of Radiology, Alman Hospital and histological examinations were performed at Sitonet Pathology Laboratory. Alveolar distraction osteogenesis procedures were performed in 10 patients which had vertical defects in mandibular alveolar crests. Panoramic films and CT scans were obtained preoperatively, after that, patients underwent the operation for placement of alveolar distractor. After the latency, 0.8 mm/ day distraction rate was obtained. By the distraction was finished, panoramic films were taken. At the end of 12th week after distraction osteogenesis procedure, panoramic films and Dental CT scans were taken. Alveolar distractors were removed, bony spacimens were harvested from distracted alveolar sites and implants placed at the distracted region. After 1 year, the condition of distracted bone was examined by radiographs and Dental CT scans. Distracted bone density was evaluated at 12th week after distraction osteogenesis procedure and 1st year through Dental CT scan. As a result, usage of distraction osteogenesis in reconstruction of alveolar bone defects provides many advantages prior to traditional procedures. The technique is still in development and there are some mechanical difficulties which should not be neglected. Our study proves the reliability of alveolar distraction osteogenesis in reconstruction of alveolar defects and efficiency of this technique in creating favourable bone quantity and quality for endosseous dental implants
Keywords: Cerrahi; Çene Hastalıkları; Diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri