Yalnız bireylerde kişilerarası iletişim ihtiyaçlarının sosyal etkileşimler ve kendini açma bağlamında incelenmesi - Cefa, Kübra (My University, 2021)
Sosyal bir varlık olarak insanoğlu doğuştan gelen bir aidiyet ihtiyacıyla hareket eder ve bu nedenle anlamlı sosyal ilişkiler geliştirmek ve sürdürmek için motive olur. Dolayısıyla, birey aidiyet eksikliğini hissettiğinde psikolojik sağlığı güçlü bir şekilde etkilenir. Algılanan ilişki eksikliği, zaman içinde sağlığa zarar veren olumsuz bir duygusal deneyim olan yalnızlığa dönüşür. Yalnızlık, her insanın yaşamında deneyimleyebileceği duygu durumudur. Bu duygu durumu yaşam içerisinde belli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bireyin yalnızlığı; cinsiyeti, sosyoekonomik durumu, ailesi, kültürü, yaşı, sosyal çevresi ve eğitim çevresi gibi unsurlardan etkilenebilmektedir.Yalnızlığın nedenleri, insanın sosyal ilişkilerini de etkileyebilmektedir. Bu süreçte bireyin iletişim şekilleri ve ihtiyaçları ön plana çıkar. Yalnızlığın türüne bağlı olarak kişiler ya her fırsatta ilişki kurmaya istekli olurlar ya da bu istekleri tamamen yok olur. Sonuç olarak kişilerarası iletişim ihtiyaçları yalnızlığın türüne göre şekillenir. Sosyal etkileşim ve kendini açma davranışları da yalnızlığın türüne bağlı olarak form kazanır. Duygusal yalnızlar sosyal etkileşim ve kendini açma davranışından kaçınırken, sosyal yalnızlar ise her fırsatta yalnızlığını giderebilmek için bu davranışları sergilerler. Bu çalışmada ilgili literatür kısmı araştırılmış ve konuyla ilgili görülen “Amélie” filmi söylem analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Film içerisinde tespit edilen yalnızlık unsurları konu dâhilinde olan kişilerarası iletişim ihtiyaçları, sosyal etkileşimler ve kendini açma davranışlarıyla incelenmiştir. Literatür kısmında bahsedildiği gibi filmde de yalnızlık, bireyin kişilerarası iletişim ihtiyaçlarını, sosyal etkileşimlerini ve kendini açma davranışını etkilediği görülmüştür.

People with a social structure act with a desire to belong by nature, and therefore they act to strengthen and maintain intimate social relationships. When an individual feels a lack of belonging, their psychological health is strongly affected. Perceived lack of relationship turns into loneliness, a negative emotional experience can harm to health over time. Loneliness is an emotional state that every person can experience in their life. This emotional state can occur due to certain reasons in life. Loneliness of the individual; It can be affected by factors such as gender, socioeconomic status, family, culture, age, social environment and educational environment.The causes of loneliness can also affect people's social relationships. In this process, the communication styles and needs of the individual come to the fore. Depending on the type of loneliness, people are either willing to establish relationships at every opportunity or their desire is completely destroyed about build relationships. As a result, interpersonal communication needs are shaped by the type of loneliness. Social interaction and self-disclosure behaviors also take form depending on the type of loneliness. While emotional loners avoid social interaction and self-disclosure, social loners display these behaviors at every opportunity to relieve their loneliness.In this study, the relevant literature was searched and the movie “Amélie”, which was seen on the subject, was analyzed with the method of discourse analysis. The loneliness elements identified in the film were examined with interpersonal communication needs, social interactions and self-disclosure behaviors. As mentioned in the literature section, it has been seen that loneliness affects the individual's interpersonal communication needs, social interactions and self-disclosure behavior in the movie.
Keywords: Interpersonal communication; Interpersonal relations; İhtiyaçlar Interpersonal Communication; Kendini Açma; Kişilerarası iletişim; Kişilerarası İletişim; Kişilerarası ilişkiler; Loneliness; Needs; Self-Disclosure; Social aspects; Social Interaction; Sosyal Etkileşim; Sosyal yönleri; Yalnızlık