II. Meşrutiyet dönemi basın ve fikir dünyasında genç kalemler dergisi - Odabaşı, İsmail Arda (My University, 2006)
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ BASIN VE FİKİR DÜNYASINDA GENÇ KALEMLER DERGİSİ ÖZET “II. Meşrutiyet Dönemi Basın ve Fikir Dünyasında Genç Kalemler Dergisi” başlıklı tezde, Kasım 1910 - Ekim 1912 tarih diliminde Selanik’te toplam otuzüç sayı yayınlanan Genç Kalemler dergisi çeşitli yönleriyle incelenmiştir. Çalışmanın, “Giriş” bölümünün ardından gelen birinci bölümünde Genç Kalemler dergisinin öncülü olan ve önce Manastır’da, sonra Selanik’te toplam sekiz sayı çıkan Hüsün ve Şiir dergisi tanıtılıp değerlendirildikten sonra, Genç Kalemler dergisinin kuruluşu, idarî ve teknik kadrosu ve özellikleri, içerik özellikleri, hedef kitlesi ve okur profili, İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilişkisi ele alınmıştır. derginin yayın hayatından çekilişinin anlatımıyla son bulur. İkinci bölümde derginin yazar kadrosu ve yazı kurulu değerlendirilmiş; sekiz yazı kurulu üyesi hakkında ayrıntılı biyografik bilgi sunulmuş ve yazı kurulu üyelerinin genel özellikleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde dergi içeriği “İçtimai İnkılap”, “Yeni Hayat” kavramları ve milliyetçilik ideolojisi ekseninde tanıtılıp tahlil edilmiştir. “Sonuç” kısmının ardından gelen ekler; dönem (1908-1912) kronolojisi, teknik özelliklere dair tablo, dergi içindeki metinlerin kronolojik fihristi, yazar adına göre alfabetik fihristi ve dergiden örneklerden oluşmaktadır. II. CONSTITUTIONAL ERA’S IN PRESS AND INTELLECTUAL LIFE YOUNG PENS JOURNAL

In the thesis “II. Constitutional (II. Meşrutiyet) Era’s In Press and Intellectual Life Young Pens Journal”; Young Pens (Genç Kalemler) journal, published totally 33 tales in Salonica (Selanik) between the period November 1910 and October 1912 has been analyzed from different point of views. In the first part of the study following the “Introduction” part, after the “Esthetic and Poem” (“Hüsün ve Şiir”) journal, which is premise of the Young Pens journal and have been published totally 8 tales first in Bitola (Manastır) and then in Salonica, was introduced and evaluated, founding of Young Pens journal, administrative and technical staff and their features, content features, target audience and profile of reader, relation with “Committee of Union and Progress” (İttihat ve Terakki Cemiyeti) has been undertaken. First part ends with telling of witdrawal of the journal from the publication life. In second part writers and writing board of the journal has been evaluated and; detailed biographic information about eight writing board member has been presented and general features of writing board members have been asserted. In the third part content of the journal has been introduced and analyzed in axis of “Social Revolution/ Reform” (İçtimai İnkılâp), “New Life” (Yeni Hayat) and nationalism. Supllements following the “Conclusion“ part are composed of; term (1908-1912) chronology, table belonging to technical features, chronological index of texts in the journal, alphabetic index according to writer name and samples from the journal.
Keywords: Basın_İkinci Meşrutiyet (1908-1914); İkinci Meşrutiyet (1908-1914)_Dergiler