Demografik Faktörlerin Vergi Ahlakı Üzerindeki Etkisi: İstanbul İli Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Vergi ahlakı; mükelleflerin vergilerini yasaya uygun ölçü ve zamanında ödemele- ri konusundaki olumlu tutum, davranış, inanç ve değer yargıları olarak ifade edil- mektedir. Devletin en önemli gelir kaynağını vergilerin oluşturması nedeniyle mü- kelleflerin vergi ahlakının tespit edilmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu çalış- ma İstanbul ilinde 1025 vergi mükellefi ile yapılan anket çalışmasını içermektedir. Çalışmanın amacı, vergi ahlakını belirleyen demografik faktörlerin İstanbul ilinde bulunan mükellefler üzerindeki etkisini tespit etmektir. Çalışmadaki veriler SPSS Programı ile analiz edilip Ki kare Testi, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Yapılan anket çalışması sonucunda demografik faktörlerden cinsiyet ve mesleki durumun vergi ahlakını etkileyici bir faktör olduğu, yaş, eği- tim ve medeni halin ise vergi ahlakını etkileyici bir faktör olmadığı tespit edilmiştir.

Tax morale can be defined as the positive attitudes, behaviors, beliefs and value judgments of tax payers about paying their taxes within legal ways and terms. Since taxes constitute the most important income resource of the state, it is im- portant to determine tax morale of taxpayers. This study presents a study based on a questionnaire conducted to 1025 taxpayers in Istanbul. The aim of this study is to determine the effect of demographic factors influencing tax morale on tax- payers in Istanbul. Data in the study was analyzed using SPSS and chi-square test, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H Test were used. In the result of the questionnaire, it is found that gender and professional status are determining factors of tax morale whereas age, educational status and marital status are not.
The Effect of Demographic Factors on Tax Morale: The case of Istanbul
Keywords: İş; İşletme Finans; İktisat; İşletme