Cumhuriyet döneminde Erzurum ekonomisinin Türkiye ve Kafkasya açısından önemi - Gündüz, İbrahim (My University, 2017)
ÖZETErzurum, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir ilimizdir. Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde bulunduğu için, amansız mücadelelerde kilit rol oynamıştır. Türkiye’nin rakım bakımından en yüksek ili olan Erzurum, adeta bir baykuş yuvasını andıran eşsiz coğrafi konumuyla, tarihte yol güvenliği ve yolun denetlenmesi açısından önemli bir yere sahip olmuştur. Osmanlı döneminde önemli bir gümrük noktası olan Erzurum’un ekonomik yapısı Cumhuriyetle beraber değişmiştir. Türkiye’de ekonomik koşulların gelişmesiyle doğru orantılı olarak gelişmeye devam etmektedir. Kış turizmi açısından çok önemli bir merkez olan Erzurum, mükemmel bir marka şehir olmayı amaçlamaktadır. Sahip olduğu nüfusu güçlü bir dinamizme çeviren Erzurum, bölgenin önde gelen ticari noktalarından biri olmuştur. Erzurum, Kafkasya’ya açılan en önemli ticaret merkezlerinden biridir. Ayrıca Erzurum’un ticari ilişkilerinde, İran ve Irak da önemli bir paya sahiptir. Kafkas ülkeleri ve Ortadoğu ülkeleriyle olan ticari ilişkiler, Erzurum’a büyük katkı sağlamaktadır. Erzurum’un bu ülkelerle olan ticari ilişkileri her geçen gün artarak devam etmektedir. ABSTRACTEzurum is a city which is hosted lots of different cultures throughout the history and all of the give real importance to the city. It was located on Silk road so Erzurum played a key role with ruthless struggles. Erzurum which has highest altitude of Turkey and with its unique geographical location, it resembles bowl nest. It is also noteworthy because of its historical background, especially in security of trade roads and their control. During the Ottoman Empire, Erzurum was a significant custom point but it changed its economic structure by the republic. It continues to develop proportionally with the growing economical conditions in Turkey. Erzurum which is a capital of winter tourism and it aims to be excellent brand city. Now, Erzurum is the most important point of trade in its own area because of its dinamic population.Erzurum is a city which has power to keep the most important trade centers to Caucasus. Also Iran and Iraq are great partners in these trade relations. The relations with these countries like Middle East and Caucasus countries, it provide a great contribution to the Erzurum. The trade relations of Erzurum to these countries are growing day by day.
Keywords: 20. yy; 2011 Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları Erzurum Export-İmport; 2011 Winter Universiade Olimpic Games; Baykuş yuvası; Dış ilişkiler; Ekonomi; Erzurum (Türkiye); Erzurum İhracat-İthalat; Erzurum Kış Turizmi; Erzurum Winter Tourism; İpek Yolu; Kafkasya; Kış sporları; Owl Nest Silk Road; Türkiye