Bir devlet hastanesi çalışanlarının ölüme tepkilerinin değerlendirilmesi - Yılmaz, Türkan (My University, 2008)
Bu çalışma; Bir devlet hastanesi çalışanlarının ölüme ilişkin tepkilerini değerlendirmek amacı ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Verilerin toplanmasında sağlık çalışanlarının sosyo-demografik özelliklerini tanımlamak ve ölüme ilişkin duygu ve düşüncelerini öğrenmeye yönelik “Bilgi Formu” ve ölüme ilişkin depresif özelliklerin belirlenmesi için “ Ölüme İlişkin Depresyon Ölçeği (ÖİDÖ)” kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 Oneway Anova testi, Turkey HDS testi, student t testi ve ki karetesti kullanıldı. Araştırmaya katılan 296 sağlık çalışanının yaş ortalamasının 30.73 ± 6.22, %60.1’nin kadın, %61.8’nin evli, %44.3’nün SML-Lise mezunu, %62.1’nin hemşire, sağlık memuru ve ebe, %18.6’nın hekim, %8.7’nin teknisyen olduğu, %48.6’nın kliniklerde, %73.6’nın 0-10 yıl arasında görev yaptığı, %59.8’nin mesleğini isteyerek seçtiği, % 61.1’nin yaptığı işten memnun olduğu bulgusuna ulaşıldı. Sağlık çalışanlarının ölümü arasıra, kendi ölümlerini çok sık düşündükleri, ölümle karşılaştıklarında ağlama ve dua etme davranışlarının yoğunlukla benimsendiği, erkeklerde ölümü doğal karşılama davranışı kadınlarda ise ağlama davranışının yüksek olduğu, meslek grubu olarak hekimlerin kötü haberi en çok ileten grup oldukları ve bu haberi iletirken üzüldükleri, işinden en az memnun olan bölümlerin klinikler ve yoğun bakımlar olduğu, bu bölümlerde de ölüm ile karşılaşıldığında ağlama ve dua etme davranışının yoğunlukla benimsendiği bulgusuna ulaşıldı. Sağlık çalışanlarına uygulanan ÖİDÖ puan ortalaması 8.12 ± 3.42 olarak tespit edildi. ÖİDÖ puanları ile cinsiyet, ölümü düşünme sıklığı, kendi ölümünü düşünme sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlendi. Sağlık çalışanlarının kayıp ile başa çıkabilmeleri için elde edilen bulgular doğrultusunda hizmet içi eğitim programlarının planlanması, destek (psikoterapi) gruplarının oluşturulması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, ve motivasyon toplantılarının yapılması önerilerinde bulunuldu. Depresyon, Kayıp, Ölüm, Sağlık Çalışanları, Tepki

EVALUATION OF THE REACTIONS AGAINST DEATH OF A PUBLIC HOSPITAL’S STAFF This descriptive study was carried out in order to evaluate the reactions against death of a public hospital’s staff in Bursa A “Data Sheet” was having the aim of defining health sector staff’s socio-demographic specifications and finding out their feelings and thoughts about death in data collecting and a “Depression Scale Related to Death” (DSRD) having the aim of determining depressive features related to death. While evaluating data SPSS 15.0 software, Oneway Anova test, Turkey HDS test, Student T test and Ki Square Test have been used. In 296 health sector staff those were included in this survey it was discovered that age average was 30.73 ± 6.22; %60.1 were women; %61,8 were married; %44.3 were graduated from health related high schools; %62,1 were nurses, health officers and midwives; %18,6 were doctors; %8,7 were technicians; %48,8 were working at clinics; %73,6’s working experiences were between 0-10 years; %59,8 had chosen their jobs willingly and %61,1 of staff were pleased with their job. It was discovered that; health sector staff were thinking about death from time to time, thinking about their own death so often, taking up crying and praying behaviors when coming face to face with death; men were taking death as a natural event while women were tending to cry; doctors were the job group that was giving death news more than other job groups and they were becoming upset while giving that news; department of which staff is less pleased FROM their job is clinics and intensive cares, both departments’ staff were taking up crying and praying behaviors so often when coming face to face with death. Health sector staff’s DSRD grade average was 8.12 ± 3.42. With DSRD grading it was determined that there are meaningful differences in terms of statistics between gender, frequency of thinking about death, frequency of thinking about own death. It was advised that for health sector staff in order to overcome with loss/ death training programs should be planned, psychotherapy groups should be established, working environment should be upgraded and motivation meetings should be organized. Key Words: Depression, Death, Health Sector Staff, Loss, Reaction
Keywords: Hastaneler_Çalışanlar; Ölüm_Psikoloji; Psikiyatri