Jinekolojik kanserli hastalar ve eşlerinin ameliyat sonrası destekleyici bakım gereksinimlerinin belirlenmesi - Süs, Merve (My University, 2022)
Jinekolojik Kanserli Hastalar ve EĢlerinin Ameliyat Sonrası Destekleyici Bakım Gereksinimlerinin Belirlenmesi Merve SÜS Zübeyde EKġĠ GÜLOĞLU Amaç: AraĢtırma, jinekolojik kanserli hastalar ve eĢlerinin ameliyat sonrası destekleyici bakım gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıĢtır. Materyal-Metod: ÇalıĢma kesitsel/ tanımlayıcı tipte olup Ocak-Ekim 2021 arası yürütülmüĢtür. AraĢtırma evrenini, Ġstanbul Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi jinekolojik onkoloji polikliniğine baĢvuran jinekoloji onkoloji hastaları ve eĢleri oluĢturmuĢtur. Örneklem kriterlerine uyan toplam 136 hasta ve eĢi çalıĢma kapsamına alınmıĢtır. ÇalıĢmanın verileri; Tanımlayıcı Bilgi Formu ve Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği kadınlara uygulanmıĢ, eĢlerine ise Tanımlayıcı Bilgi Formu ve Bakım Verenlerin Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği ve Bakım Vermeye Hazır Olma Durumu Ölçeği uygulanarak toplanmıĢtır. Bulgular: AraĢtırmaya katılan kadınların yaĢ ortalaması 53,84±10,75 olup %47,1‘i ilkokul, %27,2‘si ortaöğretim ve %7,4‘ü ise lisans mezunudur. Kadınların %16,9‘u over %64,7‘si endometrium %14‘ü serviks %4,4‘ü ise vulva kanseri tanısı almıĢ ve tüm vakalara cerrahi operasyon uygulanmıĢtır. Kadınların Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği puanlarının ortalaması 64,12 ±16,93 puan olarak belirlenmiĢtir. EĢlerinin yaĢ ortalaması 57,32±10,38 olup %47,1‘i ilkokul mezunu, %14‘ü lisans mezunudur. EĢlerin Bakım Verenlerin Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeğin puan ortalaması 3,19 ± 0,81 ve Bakım Vermeye Hazır Olma Durumu Ölçeği puan ortalaması 20,31± 7,71 olarak belirlenmiĢtir. Jinekolojik kanserli hastaların yaĢ, aile tipi, gebelik sayısı, doğum sayısı, menopoza girme Ģekli, kanserin türü, evresi, uygulanan operasyon Ģekli, operasyondan sonra geçen süre ile Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği puan ortalamaları arasında 2 anlamlı fark saptanmazken eğitim durumu, sistemik hastalık varlığı, menopoz yaĢı, radyoterapi görme durumu ile Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık saptanmıĢtır. Jinekolojik kanserli hastaların eĢlerinin bakıma ayrılan süre, günlük rutinin etkilenmesi, bakım verirken güçlük yaĢama,ve evlilik iliĢkisinde etkilenme ile Bakım Verenlerin Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık saptanmıĢtır. Sonuç: Jinekolojik kanserli kadınların oprerasyon sonrasında; demografik, jinekolojik ve obstetrik özelliklerine bakılmaksızın destekleyici bakım ihtiyaçlarının devam ettiği benzer Ģekilde eĢlerinin de bu süreçte destekleyici bakıma ihtiyaçlarının olduğu belirlenmiĢtir. Bu süreçte hastalar ve eĢlerinin taburculuk sonrası uzun dönemde destekleyici bakım verilmesi gerektiği önerilmektedir.

Determination of Postoperative Supportive Care Needs of Gynecological Cancer Patients and Their Spouses Merve SÜS Zübeyde EkĢi GÜLOĞLU Objective: The study was conducted to determine the postoperative supportive care needs of patients with gynecological cancer and their spouses. Material-Method: The study is of cross-sectional/ descriptive type and was carried out between January and October 2021. The population of the research consisted of gynecology oncology patients and their spouses who applied to the gynecological oncology outpatient clinic of Istanbul Zeynep Kamil Gynecology and Pediatrics Training and Research Hospital. A total of 136 patients and their spouses who met the sampling criteria were included in the study. The data of the study; The Descriptive Information Form and the Supportive Care Needs Scale were applied to the women, and their spouses were collected by applying the Descriptive Information Form and the Caregivers' Supportive Care Needs Scale and the Caregiver Readiness Scale. Results: The mean age of the women participating in the study was 53.84±10.75, 47.1% of them primary school, 27.2% of them secondary education and 7.4% of them undergraduate. 16.9% of women were diagnosed with ovarian 64.7% endometrium, 14% cervix and 4.4% vulva cancer, and surgical operation was performed in all cases. The mean score of the Women's Supportive Care Needs Scale was determined as 64.12 ±16.93 points. The mean age of their spouses is 57.32±10.38 years, 47.1% of them are primary school graduates and 14% of them are undergraduates. Supportive Care Needs of Spouses and Caregivers The mean score of the Scale was determined as 3.19 ± 0.81, and the mean score of the Caregiver Readiness Scale was determined as 20.31 ± 7.71. While no significant difference was found between the age, family type, number of pregnancies, number of births, type of menopause, type of cancer, stage, type of operation performed, time elapsed after the operation, and the mean score of the 4 Supportive Care Needs Scale in patients with gynecological cancer, there was no significant difference in terms of education level, presence of systemic disease, menopause. A significant difference was found between age, radiotherapy status and the mean score of the Supportive Care Needs Scale. A significant difference was found between the mean scores of the Caregivers' Supportive Care Needs Scale, with the time spent on care, the daily routine being affected, the difficulties in giving care, and the marital relationship being affected by the spouses of patients with gynecological cancer. Conclusion: After the operation, women with gynecological cancer; It has been determined that supportive care needs continue regardless of their demographic, gynecological and obstetric characteristics, and their spouses also need supportive care in this process. In this process, it is recommended that patients and their spouses should be given supportive care in the long term after discharge.
Keywords: Female urogenital diseases; Kadın sağlığı; Kadın ürogenital hastalıklar; Women's health