İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinin dil gelişim düzeyleri ile okuma-yazma başarısı arasındaki ilişki - Oçak, Songül Damarlı (My University, 2007)
Bu arastırmada ilkögretim birinci sınıf ögrencilerinin dil gelisim düzeyleri ile ilk okuma yazma basarısı arasındaki iliski incelenmistir. Arastırma, stanbul ili Kadıköy ilçesi Melih sfendiyar, Çakmak ve Kemal Türkler lkögretim Okullarında toplam 136 ilkögretim birinci sınıf ögrencisiyle 2006–2007 egitim-ögretim yılında I. dönem süresince gerçeklestirilmistir. Arastırmada veri toplama aracı olarak ailenin egitim ve ekonomik durumu ile çocuklarının ilkögretim birinci sınıfa baslamadan önceki dil gelisimlerine iliskin bilgileri tespit etmek amacıyla “Veli Anketi”, ögrencilerin dil gelisim düzeylerini tespit etmek için “ Dil Kullanım Yeteneklerini Belirleyen Ölçek” ve okuma yazma basarılarını ölçmek için “Okuma –Yazma Basarı Testi” kullanılmıstır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 11.5 paket kullanılarak, veriler üzerinde varyans analizi, t testi ve pearson çarpım momentler kat sayısı analizleri yapılmıs, tek yönlü 0.05 anlamlılık düzeyi esas alınmıstır. Arastırmanın baslıca sonuçları asagıda verilmistir: 1. Çocukların dil kullanım yetenegini ölçen testte söylenen kelimelerin benzerliklerini, farklılıklarını söyleme ve o kelimeye ait özellikleri belirtme alt ölçekler haricinde diger alt ölçeklerde basarılı oldukları görülmüstür. 2. Anne-babanın egitim düzeyi yükseldikçe çocukların dil gelisim düzeylerinin de arttıgı görülmüstür. Özellikle babası yâda annesi üniversite mezunu olan ögrencilerin dil gelisim düzeylerinin diger egitim durumlarına göre daha yüksek oldugu görülmektedir. Ancak annesi okuryazar olmayan ve annesi ilkokul mezunu olan ögrenciler arasında dil gelisim düzeylerinde bir farklılık saptanmamıstır. Bununla birlikte babası ilkokul mezunu ile ortaokul mezunu olan ögrenciler arasında da dil gelisim düzeylerinde bir farklılık saptanmamıstır. 3. Ailenin sosyo-ekonomik ve kültürel durumunun, çocukların dil gelisim düzeyleri arasında farklılasmaya neden oldugu görülmüstür. Buna göre yüksek sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyden gelen ögrencilerin dil gelisim düzeyleri, orta sosyo- ekonomik ve kültürel düzeyden gelen ögrencilere göre daha yüksek oldugu, orta sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyden gelen ögrencilerin dil gelisim düzeyleri de düsük sosyo- ekonomik ve kültürel düzeyden gelen ögrencilere göre daha yüksek oldugu gözlenmistir. 4. Çocukların ilkögretime baslamadan önce gittikleri okul öncesi egitim kurumlarının dil kullanım yeteneginde basarıyı arttırdıgı gözlenmistir. 5. Cinsiyetin dil gelisiminde etkili bir faktör olmadıgı saptanmıstır. 6. Ögrencilerin okuma-yazma basarı testinin okuma, yazma ve yazı bölümlerinde yüksek basarı gösterdigi; ancak okudugunu anlama ve noktalama isaretlerini kullanma bölümlerinde yeterli basarıyı gösteremedikleri gözlenmistir. 7. Annenin egitim düzeyinin, çocukların ilk okuma yazma basarısında farklılıga yol açtıgı gözlenmistir. Buna göre; annesi üniversite, lise ya da ortaokul mezunu olan ögrenciler, annesi okuryazar olmayan ya da ilkokul mezunu olan ögrencilere göre daha basarılıdırlar. Ancak annesi üniversite mezunu olan ögrenciler ile annesi lise ya da ortaokul mezunu olan ögrenciler karsılastırıldıgında bu gruplar arasında okuma yazma basarısında bir farklılık gözlenmemistir 8. Babanın egitim düzeyinin, çocukların ilk okuma yazma basarısında farklılıga yol açtıgı gözlenmistir. Buna göre; babası üniversite mezunu olan ögrenciler okuma yazmada babası lise, ortaokul ya da ilkokul mezunu olan ögrencilere göre daha basarılıdırlar. Ancak babası ortaokul mezunu ya da lise mezunu olan ögrenciler ile babası ilkokul mezunu olan ögrenciler karsılastırıldıgında bu gruplar arasında bir farklılık görülmemektedir. 9. Ailenin sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyi yükseldikçe ögrencilerin okumayazma basarıları da artmaktadır. Buna göre yüksek sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyden gelen ögrencilerin, orta sosyo- ekonomik ve kültürel düzeyden gelen ögrencilere, orta sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyden gelen ögrencilerin ise düsük sosyo- ekonomik ve kültürel düzeyden gelen ögrencilere göre ilk okuma yazmada daha basarılı oldugu görülmüstür. 10. Okul öncesi egitim kurumuna giden ögrencilerin okuma yazmada daha basarılı oldugu görülmüstür. 11. Dil gelisim düzeyi yüksek olan ögrencilerin aynı zamanda okuma- yazmada da basarılı oldugu görülmüstür. Bu sonuçlar dogrultusunda su önerilere yer verilmistir. 1. Dil gelisiminin desteklenmesi açısından, okulöncesi egitim kurumlarından, tüm çocukların yararlanması ve yaygınlastırılması ve okul öncesi egitim kurumlarının dil gelisimine daha çok katkıda bulunabilmesi için, dil egitim programları aile ile isbirligi yapılarak yürütülmelidir. 2. Okul öncesi egitim kurumları dil gelisimi ile ilgili materyallerle zenginlestirilmelidir. Dilsel etkinliklere önem verilmeli ve bu etkinliklerde çocukların kendilerini ifade etmelerine fırsatlar verilmelidir. 3. Okul öncesi egitimin önemi daha fazla vurgulanmalı ve faydaları ile ilgili yayınlar arttırılmalıdır. 4. lkögretime yeni baslayan ögrencilerin sahip oldugu okuma yazma deneyimi, çocugun okuma yazmada gösterecegi basarıyı etkiler. Bu deneyimlerin gerçeklesmesinde aileye çok fazla görev düsmektedir. Çocuk yetistirme konusunda anne ve babaları bilinçlendirmek, çocukların okula baslamaya hazır duruma gelmelerini olumlu yönde etkileyecek tutum ve davranısları kazandırmak amacıyla basın ve yayın organlarında egitim amaçlı programlar hazırlanmalıdır. 5. Okul aile isbirligini gelistirmek amacıyla okullarda ögretmen, anne ve babalara uzman kisiler tarafından rehberlik yapılarak ailenin çocugun egitimine dogrudan katılımı saglanmalıdır. 6. Milli Egitim Bakanlıgı’nın ilgili kurumları, aileleri çocuk gelisimi ve özellikleri konusunda bilgilendirici çesitli seminer veya konferanslar düzenlemelidir Gelisim Düzeyi, İlk Okuma Yazma Ögretimi, Basarı, İlk Okuma-Yazma Basarısı

In this research, the relationship between the language development levels and learning achievement of reading and writing of first year primary school children has been studied. The research has been done with 136 first year primary school students in Melih sfendiyar, Çakmak and Kemal Türkler Primary Schools in Kadıköy in the city of Istanbul, in the 2006-2007 school year during the 1st Term. In the research, as data collecting tools, “Parent Questionnaire” for determining about the educational and economical situation of the family and the language development of their children before coming to school, “Language Usage Skills Scale” for determining the language development levels of students and “Reading- Writing Achievement Test” for measuring their reading-writing achivement were used. For analysing the data gained, SPSS 11.5 package program were used and on data, analysis of variation, t test and Pearson product-moment correlation coefficient were done and one-way 0.05 level of significance has been determined. The main findings of the research have been given below: 1. It’s been noticed that in language usage skills test, children have highly achieved all sub-scales other than the ones for pointing out the differences and similarities between spoken words and stating the properties of that word. 2. It is been observed that as the level of education of parents increased and children’s language development levels increased as well. Particularly language development levels of the students whose fathers or mothers are university graduates have been observed to be higher than of the other education levels. However, no significant difference between the students whose mothers are non-literate and are primary school graduates has been found. On the contrary, no significant difference between the students whose fathers are primary school graduates and are elementary school graduates has been found. 3. It has been observed that the socio-economic and socio-cultural stasus of the family has caused a significant difference between the levels of language development in children. According to this, the level of language development of the students from high socio-economic and socio-cultural stasus is observed to be higher than the ones from middle socio-economic and socio-cultural stasus and also the level of language development of the students middle socio-economic and socio-cultural stasus is observed to be higher than the ones from lower socio-economic and socio-cultural stasus. 4. It has been observed that the pre-school institutions the children attended to before starting the primary school have increased the achievement level of their language usage skills. 5. It has been found out that gender is not an effective factor in language development. 6. It has been found out that in reading-writing achievement test, children achieve highly in writing and writing skills; however achieve less in comprehending reading and using punctuation marks skills. 7. It has been observed that the education level of the mothers is not an important factor in children’s first reading and writing achievement. According to this, the students whose mothers are graduates of university, high school or elementary school are more successful than the ones whose mothers are non-literate or graduates of primary school. However, when the students whose mothers are graduates of university and the ones whose mothers are graduates of high school or elementary school are compared, no significant differences between the groups about the reading and writing achievement has been observed. 8. It has been observed that the education level of the fathers has created a significant difference in children’s first reading and writing achievement. According to this, the students whose fathers are graduates of university are more successful than the ones whose fathers are graduates of high school, elementary or primary school. However, when the students whose fathers are graduates of high school or elementary school and the ones whose fathers are graduates of primary school are compared, no significant differences between the groups can be seen. 9. As the socio-economical and socio-cultural levels increase, the reading and writing achievements of the students increase as well. According to this, the students from higher socio-economical and socio-cultural levels are more successful at first reading and writing than the ones from middle socioeconomical and socio-cultural levels; and also the students from middle socio-economical and socio-cultural levels are found to be more successful than the ones from lower socio-economical and socio-cultural levels. 10. It has been observed that the students who attended pre-school institutions ha achieved better at reading and writing. 11. It has been observed that the students whose level of language development is high has also achieved well at reading and writing. Directed by these results, the following proposals have been made: 1. For the children to benefit from pre-school education institutes and for the institutes to be more common and contributing to language development, language education programs should be carried out with the cooperation of families for the language development to be supported. 2. Pre-school education institutes should be enriched with the materials related to language development. Significant importance should be given to language activities and children should be given the chance to express themselves through these activities. 3. The importance of the pre-school education should be emphasized more and published materials about its advantages should be increased. 4. The amount of experience of the students who start school effects the children’s future success in reading and writing. It is in general the family’s duty to make these experiences come true. To make parents more conscious about children’s training, to make children have some attitude and behaviour which will effect their school readiness in a positive way, some educational programs should be prepared on media and press. 5. To improve school and family relationship, teachers and parents should be consulted at school and in this way the family should be made directly attend their children’s education. 6. Related institutes of the Ministry of Education should organize several seminars and conferences that will inform families about children’s development and characteristics. Language Development Level, Teaching First Reading and Writing, Achievement, First Reading and Writing Achievement .
Keywords: Başarı_Öğrenciler; Okuma(İlk); Öğrenim ve Öğretim_İlköğretim