Sosyal medyada sembolik tüketim aracılığıyla benlik sunumunun satın alma kararına etkisi - Arısoy, Hazal (My University, 2020)
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sonucunda hayatımıza giren sosyal medya uygulamaları artık günlük yaşantımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bu nedenden ötürü birey sadece bilgi almak, eğlenmek ve anlık iletişim halinde bulunmak için kullanmamakta olup benlik sunumu gerçekleştirebilmek amacıyla da sosyal medyayı bir araç olarak kullanmaktadır. Bu bağlamda bireyler oldukları halin en iyisi olma, sevilme, tanınma ve takdir görme gibi istekleri için kontrollü bir benlik sunumu gerçekleştirmektedir. Sosyal medyada paylaşımda bulunulmadan önce gerçekleştirecekleri benlik sunumu birey tarafından denetlenebilir olması günlük yaşantıda yapılan benlik sunumu ile arasındaki en önemli farkının bu olduğu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda, bireyler istedikleri imajı ve algıyı yaratabilmek adına satın aldıkları ürünlerin sembolik anlamlarından yararlanarak benlik sunumunu gerçekleştirebilmektedir.Çalışmanın kuramsal arka planında sembolik tüketim, benlik sunumu ve satın alma kararı kavramları hakkında literatür bilgilerine yer verilmektedir. Bu çalışma kapsamında katılımcılardan çevrimiçi anket yöntemi ile veri toplanmaktadır. Bu bağlamda 18-34 yaş grubu Instagram kullanıcıları araştırmanın ana kütlesini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı doğrultusunda, Instagram kullanıcılarının benlik sunumu taktikleri ile sembolik tüketim, demografik durumlar ve Instagram’da paylaşım yapma sıklığı arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı irdelenmektedir. Ayrıca bu çalışmada Instagram kullanıcılarının benlik sunumu taktilerinin alt boyutlarının sembolik tüketimi etkileyip etkilemediği incelenmiştir. Buna ek olarak, çalışmada Instagram kullanıcılarının sembolik tüketim ile demografik durumları ve Instagram’da paylaşım yapma sıklıkları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının incelenmesi amaçlanmaktadır.

Today's technology, are inevitable for individuals so we can say that the social media applications is a big part of our daily lives. Besides individuals use social media for getting information, have fun or communication with outher people and also they use it for pormote themselves. In this context, individuals exhibit a controlled self-presentation in order to meet their wants to be perfect, to be liked by everyone, to be recognized and appreciated. The difference between presenting oneself in everyday life and on social media is that individuals are able to control their own presentations before posting them on social media. The products symbolc meanings they purchased, the self presentations of the individuals are shaped to manage their image and perception.The theoretical background of the research provides information on symbolic consumption, purchasing decision, and self-presentation. Data were collected from participants by using an online questionnaire. Research participants are Instagram users between the ages of 18 and 34. Purpose of the research is to investigate the significant relationship between self-presentation tactics, symbolic consumption, demographic information and frequency of postings on Instagram. In addition, the effect of the dimensions of self-presentation tactics on symbolic consumption was investigated. Moreover, the difference between the symbolic consumption and demographic information of the participants and the frequency of posting on Instagram is investigated.
Keywords: Advertising; Benlik Sunumu; Halkla ilişkiler; Public relations; Purchase Decision; Reklamcılık; Satın Alma Kararı Symbolic Consumption; Self Presentation; Sembolik Tüketim; Social Media; Sosyal Medya