8-12 yaş çocuklarına uygulanan “sözel olmayan öğrenme güçlüğü skalası” sonuçlarının karşılaştırılması - Alkan, Nermin (My University, 2008)
8 – 12 YAŞ ÇOCUKLARINA UYGULANAN “SÖZEL OLMAYAN ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ SKALASI” SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışmada normal gelişim gösteren, hafif düzeyde zihinsel engelli ve özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar Çocuklar İçin Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü Skalası kullanılarak sözel olmayan öğrenme güçlüğü belirtileri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışma için kullanılan skala Dr. David Goldstein tarafından geliştirilmiştir. Örneklem grubunda 31 Normal, 30 Hafif Düzeyde Zihinsel Engelli ve 26 Özel Öğrenme Güçlüğü olan olmak üzere 87 çocuk bulunmaktadır. Özel Öğrenme güçlüğü olan çocukların 8 tanesi Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü şüphesi ile takip edilmektedir. Araştırmada çocuklar yaşları, kullandıkları elleri ve WISC – R sonuçları ile Skala sonuçları bakımından karşılaştırılmıştır. Özel Öğrenme Güçlüğü olan çocuklar WISC-R sonuçları açısından da karşılaştırılmıştır. SIQ>PIQ (n=8) ve PIQ>SIQ (n=18) olarak yapılan karşılaştırmada bu gruplara dahil olma ve riskli çıkma arasında .01 düzeyinde anlamlı ilişki olduğu ve risk grubunun SIQ>PIQ olan çocuklarda yoğunlaştığı görülmüştür. SIQ>PIQ ve Hafif Düzeyde Zihinsel Engelli çocukların skalanın alt bölümlerinde riskli çıkma durumları arasında bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ancak SIQ>PIQ ve Hafif Düzeyde Zihinsel Engelli çocukların Skala sonuçları Skalanın tümünde riskli çıkma durumları açısından karşılaştırıldığında , SIQ>PIQ (n=8) ve Hafif Düzeyde Zihinsel Engelli (n=30) olarak yapılan karşılaştırmada bu gruplara dahil olma ve riskli çıkma arasında .02 düzeyinde anlamlı bir ilişki olduğu ve risk grubunun SIQ>PIQ olan çocuklarda yoğunlaştığı görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Özel Öğrenme Güçlüğü, Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü

COMPARİSON OF THE RESULTS FOR NON VERBAL LEARNİNG DİSABİLİTİES SCALE THAT HAS BEEN APPLİED TO CHILDREN 8-12 AGE In this study, normal, with mild mental retardation and with learning disabilities children were compaired to distinction of Non Verbal Learning Disabilities. Children’s Non Verbal Learning Disabilities Scale was used which is enhenced by Dr. David Goldstein. There are 87 children who were 31 normal, 30 with mild mental retardation and 26 with learning disabilities in the sampling. 8 children of learning disabilities sample are suspected about Non Verbal Learning Disabilities. In this study, children were compaired about their age, sex, handness end WISC-R results to Non Verbal Learning Disabilities Scale results. Children with Mild mental Retardation and Non Verbal Learning Disabilities seem close each other about scale results. But there is significant relation between Children with Mild mental Retardation and Non Verbal Learning Disabilities that their verbal development. And Wisc-R results (VIQ>PIQ and PIQ>VIQ) are compaired to Scale results. There is significant relation (p.01) between two groups that their Scale results are risky. Key Words: Learning Disabilities, Non Verbal Learning Disabilities
Keywords: Çocuklar_Öğrenme; Zihin Engelliler_Öğrenme