Değişim yönetimi ve liderlik arasındaki ilişkide kurumsal iletişimin aracılık rolü : İstanbul İli Özel Hastaneler uygulaması - Şahinli, Serhan (My University, 2023)
Amaç: Çalışmanın temel amacı, özel hastanelerde görev yapan idari personelin, kurumlarında uygulanan liderlik tarzlarının, değişim yönetimi uygulamalarına etkisinde, kurumsal iletişimin aracılık rolünün ölçülmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın hedef evreni İstanbul İli Avrupa Yakası’nda faaliyette bulunan özel hastanelerde görev yapan idari personelden oluşmaktadır. Bu doğrultuda 22 ilçeden seçilen toplam 81 hastanede görev yapan 6968 idari personel, çalışmanın evreni oluşturmaktadır. 492 idari personel cevapları araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama süreci tamamlandıktan sonra verilerin geçerlilik, güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde SPSS 28.0 (Deneme Sürümü) ve AMOS 24 programından yararlanılmıştır. Verilerin normal dağılımına uygunluğunu belirlemek amacıyla Skevness ve Kurnosis analizleri yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler kriterleri sağladığından; verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, korelasyon analizi, regresyon analizi, Process Macro regresyon analizi ve fark analizleri kullanılmıştır. Veriler %95 güven düzeyinde (p=0,05) analiz edilmiştir. Bulgular: Değişim yönetimi ile katılımcı liderlik arasında anlamlı ve pozitif; otokratik liderlik ve serbestiyetçi liderlik ile anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Değişim yönetimi ile kurumsal iletişim ve alt boyutları arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Katılımcı liderlik ile kurumsal iletişim arasında anlamlı ve pozitif; otokratik liderlik ve serbestiyetçi liderlik ile kurumsal iletişim arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Çalışmada, katılımcı liderliğin değişim yönetimi uygulamalarını olumlu yönde etkilediği ve kurumsal iletişimin aracı olarak bu etkiyi güçlendirdiği; otokratik ve serbestiyetçi liderliğin değişim yönetimi uygulamalarını olumsuz yönde etkilediği ve kurumsal iletişimin pozitif aracı olarak bu etkiyi azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Objective: The main purpose of the study is to measure the intermediary role of corporate communication in the effect of the administrative staff working in private hospitals, the leadership styles applied in their institutions, on the change management practices. Material and Methods: The target population of the study consists of administrative staff working in private hospitals operating in the European Side of Istanbul. In this direction, 6968 administrative personnel working in a total of 81 hospitals selected from 22 districts constitute the universe of the study. The answers of 492 administrative staff formed the sample of the research. After the data collection process was completed, the validity and reliability analyzes of the data were made SPSS 28.0 (Trial Version) and AMOS 24 programs were used in the analysis of the data in the research. Skevness and Kurnosis analyzes were performed to determine the conformity of the data to the normal distribution. Since the data used in the study met the criteria; Descriptive statistical methods, correlation analysis, regression analysis, Process Macro regression analysis and difference analysis were used in the analysis of the data. Data were analyzed at 95% confidence level (p=0.05). Results: Significant and positive relationship between change management and participatory leadership; A significant and negative relationship was found with autocratic leadership and liberal leadership. A significant and positive relationship was found between change management and corporate communication and its sub-dimensions. Significant and positive relationship between participatory leadership and corporate communication; A significant and negative relationship was found between autocratic leadership and liberal leadership and corporate communication. Conclusion: In the study, participatory leadership positively affects change management practices and strengthens this effect as a tool of corporate communication; It has been concluded that autocratic and liberal leadership affects change management practices negatively and reduces this effect as a positive tool of corporate communication.
Mediation role of corporate communication in the relationship between change management and leadership : İstanbul Province Private Hospitals practice
Keywords: Change; communication; Communication in management; Değişim; iletişim; İletişim, Yönetimde; Leadership; Liderlik; Organizational change; Örgütsel değişim