Mihri Müşfik: (yaşamı ve sanatı) - Seyran, Emine (My University, 2005)
Çağdaş Türk resim sanatının II.Meşrutiyet döneminde yetişen ilk kadın ressamlarından olan Mihri Müşfik'in yaşamının ve sanatının incelendiği bu tezde, öncelikle sanatçının yaşadığı dönemin özellikleri üzerinde durulmuştur. O dönemde yaşanan siyasi gelişmelere genel bir bakış yapılmış ve bunun toplum ve yaşayışa, ülkedeki sanat ortamına yansımaları ele alınmıştır. Sanatçının üyesi olduğu Osmanlı Ressamlar Cemiyetine ve kurulmasına büyük katkısının olduğu İnas Sanayi-i Nefise Mektebine geniş çaplı yer ayrılmıştır. Resim sanatının ülkede gelişmesi, özellikle kadın sanatçıların eğitilmesi konularında çalışmalarda bulunan Mihri Hanım, çağdaş Türk resmindeki bir çok önemli kadın sanatçımızın öğretmeni olmuştur. Eğitime getirdiği yeniliklerle de adını kalıcı kılan sanatçının Avrupa ve Amerika'da da zengin ailelerin çocuklarına resim dersleri verdiği bilinmektedir. Geniş bir sanat çevresinde yaşamış olan Mihri Hanım, genellikle portre ve natürmortlarıyla tanınmaktadır. Sanatçının eserlerinde güçlü bir akademik desen ve duyarlı bir anlatım dikkati çeker. Yağlıboya ve pastel tekniğinde ustalaşan sanatçıya ünlü isimler dönemin giysileri ve takılarıyla poz vermişlerdir. Mihri Hanımın yaşamı araştırılırken pek çok bilinmeyenle ve çelişkili ifadelerle karşılaşılmış, özellikle birbirini tutmayan tarihler mümkün olduğunca düzeltilmeye çalışılmıştır. Uzun yıllar yurtdışında yaşamış olan Mihri Hanım, yaşamının son yıllarını geçirdiği Amerika'da ölmüştür. Sanatçının yurt dışındaki dönemlerinde yaptığı çalışmaları gün yüzüne çıkamamakta, fakat konu ile ilgili araştırmalar sürmeye devam etmektedir. Mihri Müşfik who was one of the first female painter of contemporaneous picture art, was educated at the secondconstitutional monarch whose life and artistry are studying in this thesis, before all else peculiarities of period is the artist have lived were settled down. A general view was made to politicial developments in that period and echoings to society and way of living, to atmosphere of art taken up. The Association of ottoman's painters which the artist was a member and İnas Sanay-i Nefise School which the artist had got big assistances be located in widely. Mihri Lady , who have worked abouth Developing of Picture art in country, especially abouth educating of female painters, was a teacher of a lot of female painters in contemporaneous picture art. The artist, whose is permanent for putting forward the newnesses to education, gave picture lessons to the wealty family's childrens in Erope and America. Mihri Lady, who lived in a wide enviroment, is know with her portrait and still lifes usually. On artist's opuses, academic design and sensitive exposition are attacting attention. Famous names posed for the artist who becoming skilled at oil paint and pastel tecnique with clothes and jewerlies of period. When Mihri Lady's life was researching, a lot of unknowns and incompatiple expression were met, especially dates are not fit to each other were tried to smooth being possible. Long times Mihri Lady has lived in a foreign country. She died in America where she spend her last years. Workings, the artist made in foreign country, can not find, however investigations abouth subject are still going on.
Keywords: Resim, Türk; Ressamlar, Türk