Çevresel sigara dumanının çocuklarda akciğer fonksiyon testleri ve bronşial hiperreaktivite üzerine etkisi - (:unkn) unknown (My University, 1998)
Süt çocukları ve daha büyük çocuklarda pasif sigaraya maruziyetin kronik solunum sistemi semptomları, akut solunum sistemi hastalıkları ve azalmış solunum fonksiyon testleri ile birlikte olduğu gösterilmiştir. Ayrıca pasif sigaraya maruziyetin astımı olan hastalarda bronşial reaktiviteyi (BR) arttırdığına ilişkin bulgular vardır. Bununla birlikte, bu maruziyetin astımı olmayan çocuklarda bronşial hiperreaktivitenin (BHR) bir belirleyicisi olarak rolü halen tartışmalıdır. Bu çalışmada 196 ilkokul çocuğunda, anne ve babaların sigara içme alışkanlıkları ile akciğer fonksiyon testleri ve BHR arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bazal akciğer fonksiyon testlerinden sonra çocuklara ergometre ile yapılan standardize bir egzersiz provakasyon testi uygulanmıştır. Ortalama FEF25-75 % (zorlu vital kapasitenin-FVC % 25'i ile % 75'i arasındaki zorlu ekspiratuar akım) ile ve PFF (maksimum ekspritauar akım) değerleri annesi sigara içen çocuklarda, sigaraya maruz kalmayan çocuklarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak'anlamlı düşük bulunmuştur. Anne ve babaların sigara içme alışkanlıkları ile egzersiz provakasyonla ölçülen BHR arasında bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte sigaraya maruz kalan çocuklarda saptanan düşük FEF25-75 % değerlerinin küçük hava yollarındaki zedelenmenin bulgusu olabileceği ve zamanla gelişebilecek daha ciddi solunum problemlerinin habercisi olabileceği düşünülmüştür.

During infancy and childhood, passive smoking has been shown to be associated with chronic respiratory symptoms, acute respiratory illnesses and reduced pulmonary function. Moreover, evidence that passive smoking may increase bronchial hyperreactivity (BR) in asthma has been accumulating. However, its role as a determinant of bronchial hyperresponsiveness (BHR) in nonasthmatic children remains controversial. In this study, we investigated the relationship between parental smoking habits, BHR and lung function measurements in 196 primary school children. Following baseline lung function measurements, children underwent a standardized exercise challenge with ergometer. Mean FEF 25-75 percent (forced expiratory flow from 25% to 75% of FVC) and PEFR (peak expiratory flow rate) values of children were significantly lower if their mothers were current smokers compared with values of children of nonsmokers. No association was found between parental smoking habits and BHR as assessed with an exercise challenge. However, low FEF 25-75 percent values in smoke-exposed children may suggest of small airway damage, which could later progress to more severe respiratory impairment.
Relationship between parental smoking habits, lung function measurements and bronchial hyperreactivity in primary school children
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Pediatri; Solunum Sistemi