İş doyumu ve motivasyonun verimlilik üzerine etkileri - Çelik, Seda (My University, 1999)
Bu çalışmanın amacı iş doyumu ve motivasyonun verimlilik üzerine etkilerinin incelenmesidir. İnsan unsurunun işletme içine girmesi, yönetim işini karmaşık hale getirmiştir. İşletmede çalışan her bireyin ulaşmayı arzuladığı bazı istek ve amaçları vardır. Her birey öncelikle kendi amaç ve isteklerini düşünecek, sonra sıra başkalarının istek eve amaçlarına gelecektir.bu bakımdan, işletme amacı etrafında bir bütünleşmenin sağlanabilmesi için, işletmenin işgörenlerinin beklentilerine cevap verecek koşullara sahip olması gereklidir. İşgörenlerin işletme hedefleri doğrultusunda çalışmasını sağlamak amacıyla, onların işe gelirken neler beklediği, hangi nedenlerle çalıştığı ve beklentilerine ulaşamadığı zaman göstereceği iş davranışları, tepkileri, işgörenleri beklentilerine ulaştırmak için çözüm yolları üzerinde durulmuştur. Yapılan anket çalışması ile kişilerin işteki beklentilerinin doyuma ulaşması ve ulaşmaması sonucu motivasyonlarının ne şekilde etkileneceği ve bunun sonucunda da konuyla ilgili teorilerden yola çıkılarak bu motivasyon ve doyum eksikliğinin verimlilik üzerine ne tür etkileri olduğu incelenmiştir.

Management gets complicated when human factor is involved. Every individual has goal and objective to reach and attain . First, individual considers his/ her own needs and goals, then else's needs and goals. For this reason, an enterprise has to satisfy its employee's needs and expectations in order to become united around the company's objectives. This study emphasizes on expectations, reasons and objectives of working of an individual and how does he/ she react when he/ she cannot reach his/ her goal; due to this situations, solution advises are given. With the questionnaire we try to prove how the motivation of the individuals are effected with the satisfaction. According to this result we examine with the light of motivation theories what kind of effects do motivation and job satisfaction lacking has on productivity.
Keywords: İş Motivasyonu