İnsan-bilgisayar etkileşiminde arayüz tasarımı ve metaforlar - Batı, Ali (My University, 2012)
Özellikle internetle beraber, bilgisayarlar dünyayı algılama ve anlamlandırma sürecinde en sık başvurduğumuz araçlardan biri haline gelmiştir. Bilgisayar yapılarının temelini oluşturan işlemleri kullanıcı için anlamlı hale getiren şey ise arayüzlerdir. Günlük hayatta kullandığımız bilgisayarlardaki arayüzler çoğunlukla grafikseldir ve bu arayüzlerin oluşturulmasında grafik tasarım önemli bir rol oynar. Tasarımcıların faydalandığı en yaygın yaklaşımlardan biri, arayüzü hareketlerini, görevlerini ve amaçlarını tanıdık bir çerçeveye yerleştirmektir. Bunun amaçla kullanılan en önemli araçsa metafordur. Metaforların kapsamlı kullanım olanaklarının grafiksel kullanıcı arayüzü tasarımı üzerindeki etkisi tartışılmazdır. Bu çalışma, metaforların geleneksel temelini ve insan-bilgisayar etkileşimi sürecine metaforların katkısını, grafik tasarımla olan bağlantılarıyla ortaya koyar.

Since the emergence of the internet, computers have become one of the most frequently utilised tools used to perceive and understand the world. Computer interfaces help users comprehend the processes underlying computer systems. The interfaces used in our daily lives are mostly graphical. As a result graphic design plays an essential role in their composition. One of the most common approaches designers employ to make interface tasks meaningful is using familiar structures. For this purpose the most widely used tools are metaphors. With the endless possibilites they possess, the effect of metaphors on graphical user interfaces is simply indisputable. This study introduces the concept of metaphors and their contribution to human interaction processes within the context of graphic design.
Keywords: Grafik; Külltürlerarası İletişim_Metafor; Metafor