Yöntem seçmek üzere aile planlaması ünitesine başvuran kadınların hizmete yönelik beklentileri ve bu beklentilerin karşılanma durumu - Doğan, Yeliz (My University, 2005)
YÖNTEM SEÇMEK ÜZERE AİLE PLANLAMASI ÜNİTESİNE BAŞVURAN KADINLARIN HİZMETE YÖNELİK BEKLENTİLERİ VE BU BEKLENTİLERİN KARŞILANMA DURUMU Adı ve Soyadı : Yeliz DOĞAN Danışmanın Adı : Yrd.Doç.Dr. Nimet Sevgi GENÇALP Hemşirelik Kadın Hastalıkları, Hemşireliği

Aralık 2003- Mart 2004 tarihleri arasında SSK Doğumevi, Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesinde yapılan tanımlayıcı tipteki bu araştırma, kurumun AP ünitesine bir yöntem seçmek üzere başvuran kadınların, hizmete yönelik beklentilerini, beklentilerinin karşılanma durumunu belirlemek ve bu doğrultuda hizmetin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, bu süre içinde kuruma AP yöntemi seçmek için başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 150 kadın oluşturmuştur. Kurumda, AP danışmanlık ve uygulama hizmetleri, hafta içi mesai saatleri içerisinde ve randevulu olarak verilmektedir. Araştırmamız haftanın üç günü, 09:00-15:00 saatleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın veri toplama aşamasının ilk bölümünde, başvuranların tanımlayıcı özelikleri, hizmete yönelik görüş ve beklentileri belirlenirken, ikinci bölümünde alınan hizmetin değerlendirilmesine yönelik görüşler belirlenmiştir. Veri formları araştırmacı tarafından, başvuranların bekleme salonunda yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Elde edilen veriler yüzdelik hesaplama , T testi ve ki- kara testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların, %29.3'nün 20-24 yaş grubunda yer aldığı, çoğunluğunun ilköğretim mezunu (%72.7) ve ev hanımı olduğu, gebelik ve canlı doğum sayılarının da çoğunlukla 2-3 olduğu saptanmıştır. Kadınların, çoğunlukla AP hizmetlerini almada istekli olduğu halde eşlerinin hizmete katılma konusunda yetersiz olduğu, hizmetin genellikle gebelikten korunmak amacıyla alındığı, hizmete yönelik beklentilerde; ağırlıkla AP ulaşma ve hizmetin devamlılığına ait görüşlerin yer aldığı, bu beklentilerin hizmeti aldıktan sonra büyük oranda karşılandığı, özellikle kurumdaki malzeme eksikliği ve danışmanlık ortamının kalabalık olmasından şikayet edildiği saptanmıştır. Kadınların aldıkları hizmete ait verdikleri memnuniyet puanları incelendiğinde; %35.3 ile 8 puanı ilk sırada yer almış ve hizmete ait memnuniyet oranının yüksek olduğu saptanmıştır. AP hizmetine yönelik bilgi seviyesiyle birlikte beklentilerinde aynı oranda arttığı belirlenmiştir. Kurumda verilen hizmetin daha etkin olması ve daha fazla kitleye ulaşması açısından malzemelerin kurumdan ücretsiz karşılanmasının, danışmanlık mekanının düzenlenmesinin, danışmanlığın verilme zamanları ve saatlerinin yeniden ayarlanmasının önemi büyüktür. THROUGH SERVICE EXPECTATIONS OF WOMEN CONSULTED TO FAMILY PLANNING UNIT FOR CHOOSING A METHOD AND STATE OF STISFACTION OF THESE EXPECTATIONS SUMMARY This research is done between December 2003 and March 2004 in SSK Maternity Hospital Woman and Child Diseases Education Hospital is kind of defining research. The aim of this research is to designate expectations of women's who applying family planning unity to choose a method and in the event of responding to the expectations. The other aim of this research is to assist to develop the service in this direction. The comprised of this research is constituted 150 women's who applying family planning unity and accepting participated in this research. Family planning consulting and applied services is given at working hours in week with application. Our researches have been done between 09:00 a.m. and 3:00 p.m. in the three days of week. In the first part of data obtain processing we have designated defining special feature of appliers and their idea and expectations about service. In the second part we have designated comments about given service. Data forms have been filled by the researcher face to face in the appliers wailing room. Obtaining data have been evaluated by statistically. We have determined that %29.3 of women's have been 20-24 years old most of them have graduated primary school and have been house wife they have generally had 2-3 pregnancy on live birth. Our research have determined that women's one desirous taking family planning services but their husbands are not enough to participate in family planning services, the aim of taking family planning services is to prevent pregnancy, expectations for services is generally about family planning communication and continuity of services this expectations are mostly received on a large scale after taking service, women's who participated in research complain lack of material and crowded consulting environment. Our research have also determined that women's taking service have given high gladness points. They have given 8 points in the rate of %35.3 information about family planning service increases, expectations for family planning service increases proportionally. We need to arrange consulting environment and timing again and to give materials freely for communicating lots of people and giving more functional service.
Keywords: Aile Planlaması; araştırma; Eğitim; hemşirelik; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri