Yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitenin reaksiyon süresine etkileri - Alpkaya, Ufuk (My University, 2001)
Bu çalışmada yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitenin görsel basit, işitsel basit ve görsel seçmeli reaksiyon süreleri üzerindeki değişimleri araştırılmıştır. Bu amaçla, yaş ve cinsiyet farklılığının reaksiyon sürelerindeki değişimini bulmak için, 192 sedanter kişi 20 - 30 yaş (23.4 ± 3.2), 40 - 50 yaş (44.6 ± 3.9) ve 60 - 70 yaş (65.8 ± 4.2) gruplarına ve her yaş grubu kendi içinde bayan ve erkek olarak gruplara ayrılmıştır. Fiziksel aktivitenin reaksiyon süresine etkisini araştırmak için yaş ortalaması 41.3 ± 6.9 olan 45 kişi denek grubunu oluşturmuş ve günde bir saat, haftada üç gün ve on hafta süresince egzersiz yaptırılmıştır. Bu grup ile karşılaştırma yapmak için yaş ortalaması 43.4 ± 6.0 olan 51 kişi kontrol grubunu oluşturmuştur. Ayrıca daha önceki yıllar yarışmacı düzeyde spor yapan 150 kişinin, sporu bıraktıkdan sonra reaksiyon sürelerinde değişim olup olmadığını belirlemek amacıyla, 20 - 30 yaş (25.2 ±3.1), 40 - 50 yaş (44.3 ± 3.6) ve 60 - 70 yaş (64.6 ± 3.1) gruplarına ayrılarak sedanterlerle karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS paket kullanılmış, yaş gruplarının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi ve gruplar arasında anlamlılığın hangi gruplardan kaynaklandığını bulmak amacıyla, Tukey HSD tekniği ayrıca, İkili karşılaştırmalarda t testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, görsel basit, işitsel basit ve görsel seçmeli reaksiyon sürelerinin yaş ilerledikçe yavaşladığı (p< 0.01), en hızlı reaksiyon sürelerinin 20 - 30 yaş grubunda, en yavaş reaksiyon sürelerinin 60 - 70 yaş grubunda olduğu bulunmuştur (p< 0.01). Erkeklerin, yaş grupları ve tüm grup içerisinde bayanlardan daha hızlı reaksiyon sürelerine sahip oldukları gözlenmiştir (p< 0.01). On hafta yapılan fiziksel aktivitenin, reaksiyon sürelerini geliştirdiği tespit edilmiştir (p< 0.01). Daha önceki yıllar yarışmacı düzeyde spor yapanların, sedanterlerden daha hızlı reaksiyon sürelerine sahip oldukları gözlenmiş (p< 0.05), bu iki grup, yaş gruplarına göre karşılaştırıldığında, spor yapmış olanların daha kısa reaksiyon sürelerine sahip olmalarına karşın 40 - 50 yaş grubunun görsel seçmeli reaksiyon süresi ve 60 - 70 yaş grubunun görsel basit ve işitsel basit reaksiyon süreleri sedanterlere göre istatistiksel açıdan anlamlı bulunamamıştır (p> 0.05).

THE EFFECTS OF AGE, GENDER AND PHYSICAL ACTIVITY ON REACTİON TİME In this study, the changes on visual simple, auditory simple and visual choice reaction time of age, gender and physical activity investigated. For this purpose, in order to find the changes on reaction times of age and gender difference, total 192 sedentary were divided into groups as; ages of 20 - 30 (23.4±3.2), ages of 40 - 50 (44.6±3.9) and ages of 60 - 70 (65.8±4.2) and each group also divided into groups as male and female in itself. To search the effect of physical activity on reaction time, 45 subjects formed the subject group of whom avarage age was 41.3±6.9 and they were trained throughout ten weeks, one hour a day, in three days a week. To compare this group, 51 subjects formed a control group of whom avarage age was 43.4±6.0. Besides, 150 subjects who were competitive athletes in the previous years, divided into groups ages of 20 - 30 (25.2±3.1), ages of 40 - 50 (44.3±3.6) and ages of 60 - 70 (64.6±3.1) and they were compared to sedentaries to determine either there was a change on reaction times after gave up competitive sports life. SPSS packet program was used for statistical analyzes, one way ANOVA was used for comparing the age groups and Tukey HSD technics was used between the groups to find out that which groups were the source of significance. Also t test was used for double comparison. The resuts of the statistical analyzes showed that the visual simple, auditory simple and visual choice reaction times slowed down by the age growed (p< 0.01). The fastest reaction times has shown in the group age of 20 - 30 and the slowest reaction time has shown in the group of ages 60 - 70 (p< 0.01). Male has been observed as the faster in reaction times than females in age groups and in all of the groups (p< 0.01). The improvement of reaction times was observed with ten weeks physical activity (p< 0.01). The subjects who were compatitive athlete in the previous years had faster reaction times than sedentaries (p< 0.01). when this group were compared according to the age groups, the significant differences was not found in visual choice reaction time of 40-50 ages group and visual simple and auditory simple reaction times of the 60-70 ages group compared to sedentaries although they who were former athletes had shorter reaction times.
Keywords: Beden Eğitimi