El-melikü’l-muazzam ve döneminde Dimaşk’ta kurulan medreseler (615-624/ 1218-1227) - Yılmaz, Harun (My University, 2008)
EL-MELİKÜ’L-MUAZZAM VE DÖNEMİNDE DIMAŞK’TA KURULAN MEDRESELER (615-624/ 1218-1227) İslam dünyasında medreselerin ortaya çıkışı her ne kadar Selçuklular’dan önce olsa da, medreseler Selçuklularla birlikte eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü ana mekânlar olarak temayüz etmiştir. Selçuklular zamanında sayılarında hızlı bir artış gözlenen medreselerin sayısı Müslüman coğrafyada hızla artmış, Selçuklular’dan sonraki her siyasi irade medrese inşa etmeye büyük önem vermiştir. Bunlar arasında Mısır ve Şam bölgelerinde hüküm süren Eyyûbî meliklerinin İslam tarihinde medrese inşa etme konusunda en önde gelen isimler arasında yer aldıkları görülmektedir. Eyyûbîler zamanında Şam ve Mısır’da çok sayıda medrese inşa edilmiş ve bu medreselerde dönemin önde gelen alimleri dersler vermişlerdir. Bu çalışmada kaynakların kendisinden alim bir kimse olarak bahsettiği Eyyûbîlerin Dımaşk meliklerinden el-Melikü’l-Muazzam’ın hayatı ve ilmî kişiliği aydınlatılmaya çalışılmış, ayrıca el-Muazzam döneminde Dımaşk’ta kurulan medreseler incelenmiştir. Medreseler ele alınırken medreselerin bânileri, medreselerde müderrislik yapmış isimler, medreselerin vakıfları gibi konulara değinilmiş, Eyyûbî medreselerinde eğitim-öğretime konu olan dersler ve bu derslerde genel olarak okutulan eserler zikredilmiştir. Bunun yanında giriş bölümünde el-Muazzam dönemine kadar Eyyûbî ailesinin siyasi tarihi hakkında bilgiler sunulmuştur.

AL-MALIK AL-MUAZZAM AND THE MADRASAHS ESTABLISHED İN HIS TIME IN DAMASCUS (615-624/ 1218-1227) Although the emergence of madrasahs stretches back to pre-Seljukid period, they turned to be centre of education with the rise of Seljukids. Inspired by the increasing number of madrasahs around the Islamic world in Seljukids era, succeeding political entities gave importance to supervise this institution. Among them, Ayyubid Maliks who reigned around Egypt and Damascus appeared to be leading governors for this mission. In the time of Ayyubids, high number of madrasahs, where prominent scholars taught course, were built up in Egypt and Damascus. In this study, the life and scholarly profile of Ayyubid Malik al-Malik al-Muazzam, who is appreciated as a man of knowledge, is discussed and the madrasahs built up in his time is reviewed. In this attempt, founders and scholars of these madrasahs along with the vaqfs dedicated to them is touched upon. Curriculum of the universities and sources of these courses is a part of the analysis. In the introductory part, the study presents a brief explanation about political history of Ayyubid family.
Keywords: İslam Tarihi; Medreseler