Konut finansman sistemleri, Türkiye'de konut finansman sisteminin etkisinin belli başlı sektörler üzerinde araştırılması - Oymak, Serkan (My University, 2009)
Bu çalışmada, konut finansman sistemleri ve belli başlı sektörlere muhtemel etkileri üzerinde durulmuştur. Konut finansman sistemi, Türkiye’de konut sahibi olmak isteyen bireylerin hayalini kurduğu konut edinimini kolaylaştıracak, konut piyasasını hareketlendirecek, inşa edilen konutların kriterlere uygun ve düzenli olmasını ayrıca sermaye piyasasına akacak uzun vadeli fonlarla sermaye piyasasının derinleşmesini sağlayacaktır. Bunun gerçekleşebilmesi için gelişmiş sermaye piyasasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle, sistemle ilgili hukuki altyapı çalışmaları tamamlanmış olması sistemin başarılı şekilde işleyebilmesi için yeterli değildir. Kredi hacminin büyümesi ile buna bağlı sektörlerin gelişmesi ve derinleşmesi, menkul kıymetleştirme işlemlerinin başlatılması ve konut kredilerinin ipoteğe dayalı ihraç edilecek bu menkul kıymetler ile finanse edilmeye başlaması ile etkisi daha da artacaktır. Çalışmanın son bölümünde konut finansman sisteminin tüketiciler dışında ekonominin sürükleyicisi olan inşaat sektörüne ve diğer alt sektörlere son derece önemli etkilerinin olduğu, ayrıca bankacılık sektörü ve sigortacılık sektörüne de önemli etkileri olduğu analizler ile açıklanmaya çalışılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda konut finansman sisteminin başarıyla uygulanması hem sermaye piyasalarını hem de başta bankacılık, inşaat ve sigorta sektörleri olmak üzere bunlarla ilgili alt sektörleri olumlu olarak etkileyecektir.

In this study, housing finance systems and their possible effects of other sectors were emphasized. Mortgage will make people’s housing desire simpler and housing market will be risk. So housing starts will be appripriate to cireterias. Besides, mortgage will make deepen capital market with long-term liabilities. As to eventuate these there must be a developed capital market. Therefore, the jural infrastructure studies concerned with mortgage system have completed but it’s not enough for system’s success. Growing in volume of credits will expand with securitization transactions and financing housing credits with these collateral mortgage bonds. The final chapter explain that; mortgage have some effects not only for customers but also building sector which is absorbing economy. Moreover, importance impressions to banking sector and insurance trade were analysed. Consequently, in light of the foregoing, if mortgage has administered successful, it will affect banking, building, insurance and subsectors positively.
Keywords: Borsa; Finans_Türkiye; Konut Finansmanı; Sermaye Piyasası