Ortak bellek ve sinema: 1990 sonrası Fransız ve Amerikan sinemasında 68 kuşağı nostaljisi - Özdemirci, Ekin Gündüz (My University, 2012)
Nostalji Sineması, Sinema ve Tarih, 68 Kuşağı, Ortak Bellek ÖZET ORTAK BELLEK VE SİNEMA: 1990 SONRASI FRANSIZ VE AMERİKAN SİNEMASINDA 68 KUŞAĞI NOSTALJİSİ Bu çalışmada, 1990 sonrasında Amerikan ve Fransız sinemasında 68 kuşağının sunumu incelenmiştir. Bellek ve hatırlama ilişkisinden yola çıkılarak ortak hatırlama biçimleri tanımlanmış ve sinema, tarihi bir döneme dair ortak bellek yaratımında etkin bir kültürel araç olarak ele alınmıştır. Ortak belleğin sosyal koşullara bağlı olarak şekillendiği görülmüştür. Post-ideolojik dönem olarak da adlandırılan 1990 sonrasında yaşanan sosyo-politik değişimlerin etkisiyle, ortak bellekte nostaljik bir 68 kuşağı imgesi yaratıldığı, sinemanın da bu imgenin oluşumuna katkıda bulunduğu örnek filmlerin analiziyle tespit edilmiştir. Filmler biçimsel ve dramatik olarak, sinema tarih araştırmaları kapsamında ele alınan ‘nostalji sineması’ çalışmaları doğrultusunda incelenmiş, sinemada da ortak belleğe paralel bir 68 kuşağı imgesinin yaratıldığı ortaya koyulmuştur. Nostalgia Film, Cinema and History, 68 Generation, Collective Memory

COLLECTIVE MEMORY AND CINEMA: NOSTALGIA OF 68 GENERATION IN FRENCH AND AMERICAN FILMS AFTER 1990’s In this work, the representation of 68 generation in French and American films since 1990’s has been examined. Collective remembering processes were identified considering the relation between memory and remembering, and cinema has been approached as an effective cultural medium in creating the collective memory of a historical period. It was seen that the collective memory takes shape depending on social circumstances. It was proved that a nostalgic image of 68 generation has been constituted in collective memory by the influence of socio-political transformations after 1990’s; and through the analysis of model films, cinema’s contribution to the formation of this image was exhibited. The films were analyzed aesthetically and dramatically considering the ‘nostalgia film’ studies which were examined within cinema and history studies, and it was proved that the representation of 68 generation in cinema has been formed in parallel with collective memory.
Keywords: Nostalji, Sinemada; Sinema; Sinema_Tarih