Saptırıcı İleostomiyi Kapatmak için Hangi Teknik Daha Güvenli: Ön DuvarOnarımı/Rezeksiyon Anastomoz? - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Saptırcı ileostomiyi kapatmak için birden fazla teknik tanımlanmıştır. Ostomi yeri rezeksiyonu ve anastomoz dışında ostomi ön duvarı onarımı da yapılabilir. Ancak ideal bir teknik net olarak belirlenememiştir. Bu çalışmada rezeksiyon ve el ile anastomoz yapılan hastalar ile ön duvar onarımı yapılan hastalarda cerrahinin sonuçları karşılaştırıldı.Yöntem: Bu çalışma retrospektif olarak planlanmıştır. Bir üniversite hastanesinde Ocak 2011 ile Eylül 2015 arasında ileostomisi kapatılan hastaların hastane kayıtları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya rezeksiyon ve el ile anastomoz yapılan hastalar ile ön duvar onarımı tekniği ile ileostomisi kapatılan hastalar dahil edildi. İki grup arasındaki cerrahi sonrası mortalite, morbidite, reoperasyon ve hastanede kalış süreleri karşılaştırıldı.Bulgular: Ocak 2011 ile Eylül 2015 arasında loop ileostomisi kapatılan 43 hastanın hastane kayıtları incelendi. Hastaların ortanca yaşı 58 ve 34'ü (%79) erkekti. Yirmi bir hasta (%49) kolorektal kanser nedeni ile opere olmuştu. Diğer hastalar benign hastalıklar nedeni ile opere edilmiş idi. On beş hastada ön duvar onarımı tekniği kullanılarak ostomi kapatlmış iken rezeksiyon ve el ile anastomoz tekniği 22 hastada kullanılmıştı. Rezeksiyon ve el ile anastomoz yapılan ile ön duvar onarımı tekniği ile ileostomisi kapatılan hastalarda cerrahi sonrası mortalite, morbidite, reoperasyon ve hastanede kalış süresi açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Rezeksiyon ve el ile anastomoz tekniği ile saptırıcı ileostomiyi kapatmak ön duvar onarımı tekniği kadar güvenli ve baştan seçildiğinde operasyonda zaman kazanmak açısından tercih edilebilir bir yöntemdir.

Aim: Although various techniques for diverting ileostomy reversal have been described, the best surgical technique for closure of loop ileostomy has not been determined yet. A diverting ileostomy reversal can be accomplished by a hand-sewn or stapled anastomosis after resection of a segment of the small bowel or with the fold-over technique. This study aimed to compare the outcomes of ileostomy reversal using the end-to-end, hand-sewn anastomosis and the fold-over technique.Method: Patients whose ileostomies were closed at the same university hospital between January 2011 and September 2015 were analysed retrospectively. Only patients with hand-sewn anastomosis or fold-over technique were included in the study. Patients in both groups were compared for postoperative complications, requirement for reoperation, readmissions, length of hospital stay, and mortality. Results: A total of 43 consecutive patients who underwent ileostomy closure between January 2011 and September 2015 were analyzed. The median age of the study cohort was 58 years. Thirty-four patients (79%) were male. Twenty-one (49%) were operated for colorectal cancer while the others were operated because of benign diseases. Ileostomy closure with the fold-over technique was done in 15 patients and an end-to-end anastomosis in 22 patients. No significant differences were found among patients whose ileostomies were closed with fold-over technique and those who had resection with an end-to-end anastomosis in terms of duration of hospital stay, postoperative complications, requirement for reoperation, readmissions, and mortality.Conclusion: Resection and hand-sewn anastomosis is as safe as the fold-over technique for closing a diverting ileostomy and may be preferable in terms of reducing surgery times when chosen as a primary closure method.
Is the End-to-End, Hand-Sewn Anastomosis for Diverting Ileostomy Reversal Less Safe than the Fold-Over Technique?
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji