Muhammed B. “Allan ve Ref’u’l-İlbas Bi-Beyan-i İştirâki” Me’ani’l-Fâtiha ve Suretin-Nas - Dündar, Ahmet İhsan (My University, 2010)
Allan, Münâsebâtü’l-Kur’ân, Fatiha Suresi, Nas Suresi ÖZET MUHAMMED B. ALLÂN VE REF’U’L-İLBÂS Bİ-BEYAN-İ İŞTİRAKİ MEANİ’L-FATİHATİ VE SURETİ’N-NAS Kur’an ilimlerinin çeşitli alanlarında birçok eser verilmiştir. Bu ilimlerden biri olan münâsebât ilmi ile ilgili olarak tefsirlerde serpiştirilmiş bilgiler görülmekle birlikte müstakil eserler de kaleme alınmıştır. Bu alanda kaleme alınmış müstakil eserlerden biri de Muhammed b. Allan’ın “Ref’ü’l-İlbâs bi Beyâni İştirâki Me’âni’l-Fâtihati ve Sûreti’n-Nâs” adlı eseridir. Edisyon kritik çalışması olarak ele aldığımız eser, sûrelerin başlangıç ve bitişleri arasındaki münasebet ile Fâtiha ve Nâs sûreleri arasındaki münasebeti konu etmektedir. Müellifin söz konusu eseri bu yönüyle alanındaki sayılı müstakil eserlerden biri olarak görülmektedir. Ibn Allan, Munasabat Al-Quran, Sura Al-Fatiha, Sura Al-Nas

MUHAMMAD B. ALLAN AND RAF’U’L-ILBAS BI-BEYAN-I ISHTIRAKI MAANI AL-FATIHA VE SURA AL-NAS Many works have been done in the different areas of Quran Science. Besides seeing interspersed information on the comments about relation science which is one of these sciences, independent works are also written out. One of the independent works written out in this area, is the work entitled as Ibn Allân’s “Raf’u’l-Ilbas bi-Beyan-i Ishtiraki Maani Al-Fatiha ve Sura Al-Nas”. The work which we handled as edition critical practice treats the relationship of the beginnings and endings of the suras and the relationship between the suras Fatiha and Nas. The subject work of the author is seen as one of the numbered independent works with this aspect.
Keywords: İslam Dini; Sureler; Tefsir