XIX. Yüzyılda yazıldığı tahmin edilen bir yazmadaki dini musiki güfteleri: Kadızade Burhaneddin’ in güfte mecmuası (Sül. ktp. nr. 47) - Dişçi, Cem Murat Derya (My University, 2001)
Musikî ilkel topluluklarda bile konuşmadan önce insan hayatına girmiş bir unsurdur.En ilkel topluluklar gündelik işlerini daha konuşmayı öğrenmeden önce ritim ile sonraları basit bile olsa ritme eşlik eden bir takım seslerle yani mûsikî ile yürütmüşlerdir. Özellikle dinî mahiyette bir takım hareketler raksı meydana getirmiş ve bu üç unsur dînî âyinlerin temelini teşkil etmiştir.Musikinin kaynağı tüm toplumlarda'' din ''olmuş ve bu insanlık tarihi boyunca da gözlenmiştir.Toplumlarda ki tarihi gelişme ve değişmeler bütün değerlerin aynı seviyede gelişip değişmesine sebep olmuş bunun sonucunda musikî dînî özellikler taşıyan bir sanat dalı olmakla kalmayarak bir ses ilmi ve sanatı halini almıştır. Dini mûsikîmiz tarih boyunca bütün gelişmelerden müspet manada payını almış ancak günümüz toplum hayatındaki seçkin yerini kaybetmiştir.Sanat değeri açısından engin ve yüksek mazisi olan Türk Mûsikîsinin günümüzde istenilen yere gelebilmesi için bu engin kaynaktan faydalanılması gerekmektedir. Türk Musîkînin XVIII. Yüzyıldaki engin ve parlak devrinden sonra gelen dönemde çok önemli musikî şinaslar her biri şâheser olan dînî ve din dışı eserleri bize miras olarak bırakmışlardır.Bu önemli eserlerden bir el yazmasını konu olarak ele almakla güfte ve besteleriyle bir bütün olan bestekarlar üzerinde durmayı amaçladık.İncelememiz Süleymaniye Kütüphanesi Kadızâde Burhaneddin bölümü 47 numarada kayıtlı 150 sayfalık mecmuanın 74 varağındaki eserlerin sözleri bunların şairlerinin tespiti ve kullanılan makamlar mevcuttur. Çalışmamızın birinci bölümünde ele alınan güfte mecmuasının muhteva ve şekil yönüyle incelenmesi mevcuttur.Aynı zamanda söz yazarlarının isimleri , eser sayıları ,kullanılan makam ve kullanış sayıları fihrist olarak sunulmuştur.İkinci ve son bölümde ise eserler ,besteciler ve söz yazarları ile bir metin olarak aktarılmıştır.Güfteleri ,birinci mısranın ilk harfi esas alınarak alfabetik sırayla yaptık.Çalışmamız sona erdiğinde elde ettiklerimizi sonuç bölümünde topladık .

The Music is a component that was infiltrate human life since primitive communion . İf we look in the past, first elementary societiy precede some basic ritythm before speaking and later they use for cominication some rhythmic voice accomodate instead of speaking that is sound of music. Especially religios behavior and attitute create dans and this tree element manipulate religion ceremonious. The origion of music is religion music and this fact was observated in all of humanity life . Even if religion music in incessant a long periot of history . Unfurtunately today it is out of fasihion. Regardless of th fact that the exquiste art of musik and traditional precious Turkish music we shuld be take care of the profound resourses. Later of 18 century turkish masters glorious composition , haritage for todays musicians hold wich take religions and unreligions work of art. We are working about one of this important manuscript entire all of compose and syntax . During our inquiry we found in Süleymaniye library in chapter Burhaneddin 47 number registered 47 journal 150 page in section 74 work composition words and his minstrel. İn this work al of the poetical an poetry works can be noticeble. İn the first chapter we present güfte jornal both of form and include, as well as The authors name, compose registered number, which compose there are used range index and range count. At the second and last section the compositions,author and authorship text is tranfused. We initiate güfte First verse alphabetical line. Finaly ,after our research we deducate the result at the final chapter.
Keywords: İSLAM DİNİ-MUSİKİ-GÜFTELER; Kutsal müzik; Müzik; MÜZİK-DİNİ MÜZİK-GÜFTELER