A regional analysis on SMEs in Spain - Erdoğmuş, Sinem (My University, 2003)
Dünyanın son yıllarda içine girmiş olduğu ekonomi, teknoloji ve de iletişim alanlarındaki başdöndürücü gelişmeler karşısında büyük işletmeler istenilen uyum ve esnekliği sağlayamazken; KOBİ'ler esnek ve dinamik yapılarıyla hızlı bir şekilde hareket ederek bu sürece kolaylıkla ayak uydurabilmişlerdir. Bu gelişmelere paralel olarak dünyanın bir çok ekonomisinde olduğu gibi AB'de ve de 1986'dan beri bir AB ülkesi olan İspanya'da da KOBİ'ler ekonomik hayatın canlılığını sağlayan temel aktörler olarak ortaya çıkmışlar; özellikle 1996'dan itibaren bizzat AB tarafindan teşvik ve destek politakalarıyla da güçlendirilmeye çalışılmışlardır. Bu doğrultuda KOBİ'lerin gerek ekonomik gerekse de işletme yapıları nedeniyle karşı karşıya kaldıkları sorunları çözmek amacıyla bazı destek sistemleri geliştirilmiştir. Sonuç olarak, bir çok AB ülkesinde olduğu gibi, İspanya'da da KOBİ'ler aldıkları yardımlarla her geçen gün üretimlerini artırmışlar; dış pazarlara daha rahat açılabilmişlerdir. Giriş ve 3 ana bölümden oluşan bu tezin birinci bölümünde KOBİ'lerin tanımı ve de özellikleri üzerinde durulmuş; AB ve İspanya'daki KOBİ tanım ve kavramları ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, bu ülke hakkındaki bilgimizi güncellemek amacıyla İspanya'nın ekonomik, politik, sosyal ve de global dinamikleri ele alınmış, ülkenin AB'ye üyelik süreci ve İspanyol ekonomisin dünü bügünü de ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde İspanya'daki KOBİ olgusunun tarihi gelişimi, ekonomi içindeki yeri ve genel özellikleri çalışılmıştır. Yine aynı bölümde, İspanyol KOBİ'leri gelişmiş, orta derecede gelişmiş ve de gelişmekte olan bölgeler olarak üçe ayrılmış bir sistematik içerisinde incelenmiştir. Nihayet, son bölümde elde edilen genel sonuç ve bulgular değerlendirilmiştir.

During the recent years, while the large firms have been unable to respond and adapt to the rapidly changing conditions of economy, technology and communications; the SMEs could react easily and in all haste due to their elastic and dynamic structure. The effect of these developments has also been observed in the countries of EU and these enterprises became significantly important for EU economies. In Spain, the SMEs also emerged as the principal actors that keep the liveliness of the economic life. Owing to these developments, the SMEs receive important subventions as well as grants from the EU that helped these enterprises augmenting their production as well as paving the way in order to open to the international markets. In this thesis the above-mentioned topics are studied in 3 chapters. In Chapter 1, the definition, characteristics and importance of SMEs in EU and Spain are studied. Chapter 2 brings us an updated data on the demographic, political as well as economic dynamics of Spain. In the same chapter, there also can be found a brief study on the Spanish admission to EU and the processes that the Spanish economic, political as well as social life experienced. Eventually, in Chapter 3 you will find a quick look at the enterprise structure of Spain through history as well as a regional comparison of Spanish SMEs which are studied along 9 autonomous regions of that country.
Keywords: İspanya_Ekonomik Durum; Küçük İşletmeler_İspanya