Stadyum pazarlaması ve stadyumlarda müşteri memnuniyeti - Bulgurcuoğlu, Ahmet Nusret (My University, 2014)
1. ÖZET STADYUM PAZARLAMASI VE STADYUMLARDA MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ Çalışmanın amacı seyircilerin; stadyumların fiziksel özellikleri, sunulan hizmet ve imkanlar, sosyokültürel faaliyetler ve kullanım deneyimlerinden duydukları memnuniyet düzeyleri ile demografik özellikleri arasındaki ilginin tanımlanmasıdır. Bu çalışma, tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır. Stadyumlarda futbol maçlarını izleyen seyircilerin davranışları, stadyum hizmetlerinden beklentileri ve memnuniyet düzeylerini belirleyebilmek amacıyla veri toplayabilmek için, anket formu hazırlanmıştır. Anket formu geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasından önce spor yönetimi ve spor pazarlaması konusunda uzman akademisyen ve sektör yöneticilerinden 10 kişinin fikri alınarak hazırlanmıştır. 306 seyircinin katıldığı pilot uygulamada ölçeğin geçerliliği ve verilerin faktör analizine uygunluğu, Kaiser- Meyer-Olkin (KMO) ve Bartlett testi ile belirlenmiştir. Temel bileşenler analizinde KMO değeri 0,914 bulunmuştur. Ölçeğin iç tutarlılığını bir başka deyişle güvenilirliğini belirlemek amacıyla bu konuda en yaygın analiz olan Cronbach’s Alpha yöntemi kullanılmıştır. 0,915 oranında iç tutarlılığı olduğu görülmüştür. Bu oranlar anketin oldukça yüksek güvenilirlikte olduğunu göstermektedir. Bilgi ve veriler önce basit sonra da çapraz tablolar halinde sunulmuş ve değerlendirmelerde Ki-Kare ilgi analizi kullanılmıştır. Araştırmanın ana kütlesini İstanbul ili sınırları içerisindeki, dört stadyuma maç izlemeye giden 15 yaş ve üzerindeki nüfus oluşturmaktadır. Örneklememiz ise bu stadyumlarda maç izleyen 1025 kişidir. Araştırmamızın hipotezleri 0.05 önem düzeyinde kabul edilmiştir. Bu duruma göre, seyircilerin demografik özellikleri ile stadyumların fiziksel özelliği, sunulan hizmet ve imkanlar, sosyokültürel faaliyetler ve stadyumları kullanım deneyimlerinden duydukları memnuniyet düzeyleri arasında bir ilgi olduğu belirlenmiştir. Stadyum Pazarlaması, Stadyumlarda Müşteri Memnuniyeti, Stadyumların fiziksel Özellikleri, Stadyumlarda Sunulan Hizmet ve İmkanlar, Stadyumlarda Sosyokültürel faaliyetler, Stadyum Kullanım Deneyimleri ve Demografik Özellikler. 2.

STADIUM’S MARKETING AND CUSTOMER SATISFACTION IN STADIUMS The aim of this study is to define the connection between the demographic characteristics of the audience and the physical characteristics of the stadiums, the service and their facilities, socio-cultural activities done and the experience of the use. In this context, the study is a definitive research. A survey form was prepared, in order to specify the behaviour, the expectation from the stadium service and satisfaction level of the audience who watch football matches in the stadiums. The survey form was prepared before the study of sectoral validity and reliability, asking for ideas of 10 people who are academicians and sectoral directors and who are experts in their branches. The validity of scale and conformity of data with factor analysis were determined by Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Bartlett tests with the participation of 306 person. In the analysis of basic components, the value of KMO was found 0,914. The most common analysis in this subject, Cronbach’s Alpha Method was used to specify the self consistency, in other words, the reliability of the test. 0,915 was found as the ratio of self-consistence. These rates show that the test is highly reliable. Information and data were given first as basic charts, then as cross charts and Ki-Kare interest analysis was used in assessments. The basic mass of the research is formed by the population who goes to four stadiums to watch matches and who are at the age of 15 and above, living in Istanbul city. Our examples are 1025 people who watch matches in those four stadiums. Hypothesis of our research are accepted as 0,05 level of importance. Accordingly, it is found that there is a connection between the demographic characteristics of the audience and their thoughts about physical characteristics of the stadium, the service and facilities in the stadiums and the sociocultural activities and their stadium experiences. Stadium’s Marketing, Customer Satisfaction in Stadiums, Physical Characteristics of the Stadiums, Service and Facilities in the Stadiums, Socio-Cultural Activities in the Stadiums, Experience of Using Stadiums and Demographic Characteristics.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Demografik Özellikler; Kültür; Pazarlama; Spor; Spor --Stadyum; Stadyum