Yöneticilerin güç kaynakları ile çatışma yönetme biçimleri arasındaki ilişki : hastaneler üzerine nitel bir araştırma - Gürer, Asu (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastanede yönetici pozisyonunda bulunan çalışanların kullandıkları güç kaynaklarını ve çatışma yönetim tarzlarını hem yönetici hem de ast bakış açısıyla değerlendirmek ve bu konuların örgütsel bağlamdaki önemini vurgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Fenomonolojik bir çalışma olup derinlemesine görüşme ile veriler toplanmış ve yorumlanmıştır. Açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ve demografik bilgiler formu kullanılmıştır. Eğitim ve araştırma hastanesi, afiliye üniversite hastanesi, dal hastanesi ve özel hastanede yönetici pozisyonunda olan ve olmayan çalışanlar olmak üzere 73 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. İçerik analizi ile kodlar, alt tema ve temalar oluşturulup bulgular değerlendirilmiştir. Bulgular: Yöneticiler sırasıyla yasal, uzmanlık, ödül, zorlayıcı ve özdeşim güçlerini kullanmaktadırlar. Çatışmalar fırsat olarak değerlendirmekte ve birimlerde gerekli olduğu düşünülen otorite hissedilmekte, katı otoritenin dışında çalışanları dinleyip çözüm odaklı yaklaşarak çatışmalar çözülmekte, çalışanlar ortak karar alabilmektedirler. Ödül gücü kullanılmakla birlikte yeterli görülmemekte, kullanılan güç kaynakları ve çatışma çözme biçimlerinin motivasyon üzerinde etkili olduğu, çalışan ve yönetici arasındaki iletişimin önemsendiği belirtilmektedir. Konu hakkında yönetici ve çalışan değerlendirmelerinde anlamlı fark olmaması taraflar arasındaki iletişimin olumlu etkisini göstermektedir. Sonuç: Bulgular, hastanelerde modern yönetim anlayışının giderek yaygınlaştığını ve bu anlayışın çalışanlar üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir. Hastanelerde güç kullanımı ve çatışma yönetim süreçlerinin, kurumun etkililiği ve verimliliği açısından önemli olduğu vurgulanmıştır. Bu süreçlerin kurum amaçlarına ve yararına hizmet edebilmesi için çalışanlar ve yöneticiler, kurum içi eğitimlerle desteklenmeli, çalışan beklentileri karşılanmalı ve modern yönetim anlayışına uygun bir kurum kültürü oluşturulmalıdır.

Objective: The aim of this study is to evaluate the power sources utilized by employees in hospital management positions and their conflict management styles from the perspectives of both managers and subordinates, and to emphasize the significance of these issues within organizational contexts. Material and Methods : This research is a phenomenological study that collected and analyzed data through in-depth interviews. A semi-structured interview form consisting of open-ended questions and a demographic information form were used. A total of 73 participants, including managers and non-managers from training and research hospitals, affiliated university hospitals, specialized hospitals, and private hospitals, were included in the study. Data were analyzed using content analysis to create codes, subthemes, and themes, and the findings were evaluated. Results: Managers employ legitimate, expert, reward, coercive, and referent power. Conflicts are seen as opportunities, with authority upheld and a solution-oriented approach enabling employee input and joint decisions. Reward power is used but is deemed insufficient. The study highlights the impact of power dynamics and conflict resolution strategies on motivation, emphasizing the importance of effective communication between managers and employees. The alignment between managerial and employee perceptions underscores the positive role of communication. Conclusion: The findings show that modern management practices are becoming more widespread in hospitals, positively impacting employees. Power use and conflict management processes are crucial for organizational efficiency and effectiveness. To serve institutional goals, in-house training should be provided, employee expectations should be met, and a modern management-oriented culture should be established.
The relationship between managers' power sources and conflict management styles : a qualitative study in hospitals
Keywords: conflict management; çatışma yönetimi; Güç kaynakları; hastane; hastane yöneticisi; Hastane yönetimi; Health services administration; hospital; Hospital administration; hospital manager; nitel araştırma; Power resources; qualitative research; Sağlık hizmetleri yönetimi; Turkey; Türkiye