Hekim hatalarının Hanefi mezhebi açısından değerlendirilmesi - Akartepe, Şeyma (My University, 2018)
Hekim hataları, ölüm sebepleri sıralamasında ilk beşte yer alan tıbbi hatalar içerisinde büyük bir yer tutmaktadır. Günümüzde olduğu gibi geçmişte de sık sık rastlanan ve hukuki sorumluluk açısından eserlerde yer verilen hekim hataları konusunun ele alındığı bu çalışma, iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, hekim hataları konusumodern hukukta ele alındığı şekliyle ele alınmış, hekim hatalarının nedenleri ve sonuçları hakkında ayrıntılı biçimde inceleme yapmak suretiyle hekimin sorumluluklarından bahsedilmiştir. Tezin ana bölümünü oluşturan ikinci bölümde ise hekim hataları konusu İslam hukuku açısından değerlendirilmiş, çalışmanın sınırları gereği araştırma yapılırkenözellikle Hanefi mezhebine ait fıkıh eserleri esas alınmıştır. Ancak meselenin farklı şekilde ele alındığı ve konunun aydınlanmasına yardımcı olacak bilgilerin bulunduğu durumlarda zaman zaman diğer üç mezhebin görüşlerine de yer verilmiştir. Hekim hataları konusu bu şekilde hem modern hukuk hem de İslam hukuku açısından ayrıntılıolarak ele alınmış, iki doktrinin benzer ve farklı görüş beyan ettiği konular tespit edilerek değerlendirmeler yapılmıştır.

Physician mistakes, among the top five medical malpractices occupy a crucial andhuge place in the rank of death reasons. This study, touching on the issue of physician istakes that has been dealt either in the past and contemporary works in terms of legal responsibility, consists of two main parts. In the first chapter, the issue of physician mistakes is discussed in the context of modern law in which the physician'sresponsibilities have been mentioned by examining in detail the causes and consequences of physician mistakes. In the second chapter, as the main part of the thesis, the physician mistakes have been argued in terms of Islamic law, particularly focusing on recourses belonging to Hanafi school of law due to limits of this study. However, the views of other three schools of law occasionally has been considered when the subject is dealt in a different context and enlightened by their views. The issue of physician mistakes has been discussed in detail in terms of both modern law and Islamic law, while the convergences and divergences of either doctrines are identified and assessments are made.
Keywords: compensation; Dini yönleri; Doctrines; Doktrinler; Hanafites; Hanefiler; hata; hekim; Interpretation and construction; Islam; Islamic law; İslam; İslam hukuku; Law and legislation; Medical errors; mistake; Önleme; physician; Prevention; Religious aspects; Sorumluluk; tazmin legal responsibility; Tıbbi hatalar; Yasa ve yasama; Yorum ve yapı