İşe alım ve eğitim süreci üzerine bir firma akademisinde araştırma - Kano, Müjde (My University, 2008)
İŞE ALIM ve EĞİTİM SÜRECİ ÜZERİNE BİR FİRMA AKADEMİSİNDE ARAŞTIRMA Günümüz artan rekabet koşulları içinde firmaların; işgören ihtiyacını karşılayabilmek, nitelikli insan kaynağını kaybetmemek ve geliştirmek adına, kendilerine özel Akademi programları uyguladıkları gözlemlenmektedir. Bu çalışma ile ilk iki bölümde işe alım ve eğitim konuları ile ilgili teorik çerçeve çizilmiş, üçüncü bölümde araştırma kapsamında; X firma Akademi hakkında firma tarafından bu zamana kadar gerçekleştirilmiş 8 program göz önünde bulundurularak işe alım ve eğitim sürecinden bahsedilmiştir. 2008 yılı itibariyle firma içinde halen çalışan ve Akademi programından mezun olmuş yönetici ve yönetici adaylarına, programla ilgili yöneltilen soruların analizi yapılarak, bu kişilerden programla ilgili önerileri alınmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan bilgiler ve öneriler ışığında, araştırması yapılan X firması için olası bir akademi kurgulanarak, yönetici yetiştirme amacıyla uygulanan Akademi programları ile ilgilenenlere, programın ayrıntılarıyla ilgili bilgi sağlanmaya çalışılmıştır.

A RESEARCH ON THE PROCESS OF HIRING AND TRAINING OF STAFF IN A FIRM'S ACADEMY In today's rising business competition it is observed that the firms apply to Academic programmes specific to themselves in order to match the need of employee, not to lose the qualified human resource but to improve it. In the first two sections a theoretical frame of the hiring and training issues is drawn. In the third section as it is a part of the research, the process of hiring and training about the X firm's Academic programme is mentioned through considering the 8 programmes that have been committed by now.The questions that were asked to the staff who have been working in the firm as from 2008, the managers and the management trainees who graduated from the Academy programme have been analysed and these people's suggestions about the programme have been taken into consideration. A potential Academic programme is edited in the light of the information and suggestions reached at the end of the research .It is aimed to provide information for the ones who are interested in the Academic programme which is used to train up the managers.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Alım; İş Analizi; İş Tanımı