M.Ü. Nişantaşı kampüsü ve ıhlamur vadisi (Beşiktaş) yöresinin polinizasyon olayları ve allerjik polenlerin saptanması - Ulucan, Korkut (My University, 2002)
Polen taneleri atmosferde taşınan taneciklerin küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen duyarlı kişilerde allerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilirler. Atmosferik polen konsantrasyonlarını belirlenmesi, polenlere hassas kişilerin ve allerji uzmanlarının hem teşhisin tam ve doğru konmasını hem de tedavinin daha hızlı ve güvenilir olmasını sağlayacaktır. Çalışmanın amacı atmosferde polen konsatrasyonlarının belirleyip bu dönemlerde allerjik bünyeli kişilerin önlem almasına yardımcı olmaktır. Tez çalışmamızda Gravimetrik yöntem uygulanmış, Durham aletinin yardımıyla atmosferde bulunan polenler yakalanmıştır. Durham aleti M.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi kampüs bahçesinde yerden 3,5 m, Beşiktaş Evlendirme Dairesi Bahçesinde yerden 6 m yüksekliğindeki bir binanın çatısına yerleştirilmiştir. Bu yöntemde havadaki polenleri yakalamak için polen tesbit ve montaj maddesi olarak gliserin- jelatin kullanılmıştır. Yakalanan polenler, daha önce çevreden toplanıp polenleri Wodehouse yöntemiyle daimi preperat haline getirilen referans preperatları, temel kitaplar ve ilgili literatürlerle karşılaştırılıp polen sayıları ve hangi taksona ait oldukları belirlenmiştir. Klimatik faktörlerin tozlaşmaya etkisini araştırmak amacıylada Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Dairesinden alınan veriler kullanılmıştır. Bu klimatik faktörlerden özellikle rüzgar, yağış, sıcaklık ve nem miktarının polen tozlaşmasına etkisi değerlendirilmiştir. Eylül 2000- Ağustos 2001 tarihleri arasında M.Ü. Diş Hekimliği Kampüs bahçesinde 17 farklı taksona ait toplam 4116 adet polen tespit edilmiştir. Tespit edilen polenlerin 2683 tanesi (%65,18) odunsu, 1407 tanesi otsu (%34,18) taksonlara aittir.26 tanesi ise (%0, 62) tanımlanamamıştır. Aynı tarihler arasında Beşiktaş Evlendirme Dairesi bahçesinde 18 farklı taksona ait 3815 adet polen tespit edilmiştir. Bu tespit edilen polenlerin 1898 tanesi (%49,75) odunsu, 1887 tanesi (%49,40) otsu taksonlara aittir. Çalışma alanımızda ise toplam 18 farklı taksona ait 7942 adet polen tespit edilmiş, bu polenlerin 4591 tanesi (%57,81) odunsu, 3293 tanesi (%41,47) tanesi otsu taksonlara aittir. Çalışma tarihlerinde sıcaklığın en yüksek olduğu ay 26,05 ºC ile Temmuz 2001 olup, en yüksek nem oranı %85 ile Ekim 2000 ayıdır. Ortalama rüzgar hızının en yüksek olduğu ay 10,2 m/ sn ile Şubat 2001 dir. Atmosferde yakalanan polenlerden Pinus pinea , Quercus sp., Salix alba, Cupressus sempervirens, Acer sp. , Aesculus hipocastanum , Juglans regia türleri allerjik etkileri oldukları bilinen odunsu bitki polenleridir. Otsu bitki polenlerinden Gramineae familyası oldukça allerjen polen üreten taksonlardır. Bu polenlerin atmosferde en yoğun olduğu dönemler Martın ikinci yarısı, Nisan ve Mayıs aylarıdır. Sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında da otsu familyalar ve Gramineae familyasının türleri atmosfere polen vermeye devam etmektedir. Bu aylarda özellikle bu polenlere duyarlı insanların daha dikkatli olması allerjik sorunlarının da aza indirilmesini sağlamış olacaktır. Although the pollen grains represent a sall proportion of airborne particles, they can be causative agents of allergic responses in susceptible humans. The purpose of this study is to identify pollen grains in the atmosphere and to determine their concentration changes. Knowledge of atmospheric pollen in the air is of great interest for clinicians and allergic patiants to diagnose allergic diseases. For this reason pollen calendar of many regions of the world for several years have been made. Our aeropolynological study is completed in the periods between September 2000- Agust 2001 which was carried out by the use of gravimetric method. Durham apparatus was placed to the roof of a 6 m high building at Beşiktaş Marriage Office garden and 3,5 m high building at M.Ü. Faculty of Dentistry garden. Glycerin- gelatin material was used to fix and montage atmospheric pollen grains. Identification of the fixed pollen grains is carried out with the help of literatures, books and the studies which was done before. The pollen calendar of regions were taken out.After their identifications were completed, their microphotographs were taken. The amount of pollen grains in the atmosphere of Beşiktaş Marriage Office garden, M.Ü. Faculty of Dentistry garden and working area have been measured within weekly and monthly as cm2 units with respect to the specified area and the results were shown through graphics. The affect of climatic factors such as temperature, rain fall, wind speed to the amount of pollen grains in the atmosphere is also detected. During the periods between September 2000- Agust 2001 4116 pollen grains from 17 different taxa were observed, %65,18 of them were tree pollens and %34,18 of them were herbaceous pollens in the atmosphere of M.Ü. Faculty of Dentistry garden. In the atmosphere of M.Ü. Faculty of Dentistry garden April and May are the months that have the greatest pollen grain number and dagree (%39,65; %24,12). During summer, acording to the Spring where tree pollens were dominant, herbaceous pollens increased with the increase of temperature and with the end of pollination time of trees. No pollens recorded in January and February. The same observations were taken in the atmosphere of Beşiktaş Marriage Office garden during the periods between September 2000- Agust 2001. 3815 pollen grains from 18 different taxa were observed, %49,75 of them was tree pollens, % 49,40 was herbaceous pollens. During observation period the hottest month was July 2001 with 26,5 oC, the highest humidity range was 85% in October 2000, highest avarage wind speed was 10,2 m/ sn in February 2001. In the atmosphere of the observation area, Pinus pinea , Quercus sp., Salix alba, Cupressus sempervirens, Acer sp. , Aesculus hipocastanum , Juglans regia as woody plants and Gramineae family as herbaceous plants are the major plants that are considered to be allergenic plants with many studies. Also March, April, May have the largest pollen numbers in the atmosphere, June and July have great numbers of Gramineae pollens which are allergenic. These periods are important for the patient people who suffer from allergic diseases.
Keywords: Polenler