Adnan Menderes dönemi gazete incelemesi: Cumhuriyet Gazetesi örneği - Duman, Seçil (My University, 2018)
1945 yılına gelindiğinde ‘’Milli Şef’’ olarak bilinen İsmet İnönü de yapmış olduğu konuşmalarda çok partili hayata geçişin sinyallerini vermiştir. CHP içerisinde bütçe görüşmeleri sırasında başta Adnan Menderes olmak üzere, bazı milletvekilleri muhalefet olmuş, daha sonra Fuat Köprülü, Refik Koraltan, Adnan Menderes ve Celal Bayar’ın içinde bulunduğu tarihe ‘’Dörtlü Takrir’’ olarak geçen bir bildirge vermiştir.

When it came to 1945, İsmet İnönü, known as the '' National Chief '', gave the signals of multi-party animations in his speeches. During the budget negotiations within the CHP, Adnan Menderes and some other members of the parliament were opposition, and then gave a declaration as Torture Chamber in Fuat Köprülü, Refik Koraltan, Adnan Menderes and Celal Bayar. This proposal, which calls for liberal regimes in the country, was rejected. Then Adnan Menderes, Refik Koraltan, Celal Bayar and Fuat Köprülü resigned part-time.
Keywords: 1918-1960; 20th century; Adnan Menderes; Cumhuriyet; Cumhuriyet Gazetesi Adnan Menderes; Cumhuriyet Newspaper; History; Menderes, Adnan, 1899-1961; Newspapers; Politics and government; Siyaset ve yönetim; Tarih; Turkey; Turkish newspapers; Türk gazeteleri; Türkiye