Giysi tamamlayıcı öğe olarak takı - Göleş, Kevser (My University, 2010)
İnsanoğlunun oluşmasından günümüze gelinceye kadar tekstil ve dokumacılık paralel bir gelişim izlerken , süslenmenin daha eskilere dayandığı , İnsanlığın süslenme ihtiyacını giyinme ihtiyacından önde tuttuğu görülmektedir . Takı ile giysinin kimlikle bütünleşerek ve birbiriyle etkileşerek uzun bir yol kat ettiğini söyleyebiliriz. Takı yapımında, doğal kara ve deniz yumuşakçalarının kabukları , tohumları ve dişlerini kullanılmış , giyside ise ilk insanların ilk dokunan kumaşları vücuduna sararak örtünme ihtiyacını gidermeye başladığı görülmüştür. Üretim teknikleri ilerledikçe ihtiyaçlarda şekil değiştirmeye başlamıştır. İklim şartlarının değişimi ile soğuktan korunmak için vücudunu daha fazla örtme ihtiyacı hisseden ilk insanların dökümlü kumaşları tutturmak için bir nesneye ihtiyaç duymaları ile iğne ve fibula(çengelli iğne) icat olmuştur. Kültürel ve teknik değişimler giyimi ve süs unsurunu sürekli değiştirmiş ve geliştirmiştir. Yaşamın düşünsel gelişimi tekstile desen, biçim ,model olarak yansırken Giysi tamamlayıcı öğe olarak takı da sürekli malzeme ve teknik olarak değişime uğrayarak çağa ayak uydurmuştur. İnsanın kumaşı vücuduna sarmasından başlayan kadın giyiminin ve onu bütünleyen kadın takılarının günümüze gelinceye kadar geçirdiği aşamaların anlatıldığı bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır . Takı ile Giysinin Tarihi üzerine genel bir bakış oluşturmaktır. İkinci bölümde ; Giysi ve takı tasarımını etkileyen elemanlar , takı tasarımında kullanılan malzemeler , teknikler ve kullanım zamanları incelenmektedir. Üçüncü bölümde ; Takı ile Giysi ilişkisi tarihten örneklerle ele alınmış ve Giysi tamamlayıcı öğe olarak Takı Giysi ile ilişkilendirilerek, giysi tasarımcısının bakış açısıyla takıların sınıflandırılması yapılmıştır. Dördüncü bölümde ; takının kullanım alanlarına ve işlevlerine göre sınıflandırılması ve örnekleri yer almaktadır. Beşinci bölüm ise diğer Bölümlerdeki anlayış çerçevesinde günümüzdeki çağdaş giysi biçimleri , çağdaş takıların karşılaştırılması , yorumların yer aldığı çizelgelerden oluşmakta, Takı tasarımları ve tasarımlar üzerinde değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu araştırmada ulaşılan Giysi Takı ilişkisinin dönüşüm süreci sonuçta yer almaktadır. Tasarım açısından çalışmada ulaşılan 266 kaynakça 6 ekler ile 57 sayıda kelimenin bulunduğu sözlük yer almaktadır.

Textile and weaving developed always in parallel with each other from the dawn of mankind, and it is known that adornment is older than clothing, that Man gave priority to adornment over clothing. One might comment that ornaments and clothes took a long way together by unifying with identity and interacting with each other. The shells, seeds and teeth of natural land and sea mollusks were used for making ornaments, while early humans used earliest woven fabrics to satisfy their need to clothe. As manufacturing techniques improved, the needs underwent changes. As climate changed, early humans needed to cover their bodies more for protection from the cold, so that their need to use an object to attach loose fabrics led them to invent the fibula. Cultural and technical changes led to continuous change and improvement of clothing and ornaments. Intellectual improvement of life reflected to textile in terms of design, shape and pattern; while ornaments underwent a similar process of change as a complementary factor of clothing. Considering the ornaments’ relation with humans and fashion designing, ornaments were approached from the viewpoint of the designer. Describing the stages of change which women’s wear underwent from wrapping fabric around the body and using complementary ornaments to the present, this study consists of five chapters. Chapter One is a general view of the history of ornaments and clothing. Chapter Two focuses on the factors that affect fashion and ornament designing, materials and techniques used for ornament designing, and fashion periods of ornaments. Chapter Three describes historic examples from the relation between ornaments and clothing, relates ornaments as a complementary factor for clothing, and classifies the ornaments from the fashion designer’s viewpoint Chapter Four classifies ornaments in terms of purposes of use and functions, and describes selected examples.
Keywords: Hazır Giyim; Tasarım; Tekstil