Avusturya'ya emek göçü : Misafir işçiler - Terzi, Esin Kumral (My University, 2024)
Misafir işçilik; 2. Dünya Savaşı sonrasının özgün iktisadi atmosferinin ürettiği bir olgudur. Avrupa’nın literatüre “golden years” (altın yıllar) olarak geçen bu yeniden inşa sürecinin yarattığı en büyük sorunlardan birisi iş gücü kıtlığıdır. Batı Avrupa bu koşullarda alternatif işgücü yaratmak bağlamında birçok yola başvurmuştur. Bu yollardan sonuçları itibariyle en geniş etkiye sahip olanı ise Türkiye, Yugoslavya gibi ülkelerle gerçekleştirilen ikili anlaşmalar ile ülkeye yabancı misafir işçi ithal etme girişimleri olmuştur. Çalışmamızda Avusturya özelinde misafir işçilik olgusuna dair geniş bir fotoğrafa ulaşmak hedeflenmiştir. Öncelikle emek göçüne sebep olan faktörlerin teorisi analiz edilmiş, ardından Avrupa’da misafir işçi alımına giden bağlam değerlendirilmiştir. Avusturya’da misafir işçi alımına giden sürecin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ortaya çıkan özgün boyutu ve hangi dinamikler tarafından belirlendiği ortaya konmuştur. Türkiye’den Avusturya’ya göçen misafir işçiler kimlerdir, nasıl insanlardır, neden göç etmişlerdir, nasıl koşullarda çalışmışlardır, varlıkları Avusturya emek piyasasını nasıl etkilemiştir; kadın misafir işçilerin çalışma örüntüsü nasıl bir farklılık içermektedir, misafir işçinin iktisadi evreninin önemli bir parçası olan barınma meselesi nasıl çözülmüştür, misafir işçilerin toplumdaki algılanışı nasıl olmuştur gibi soruların peşine düşülmüştür. Bu bağlamda çalışmamız Avusturya’ya göç eden misafir işçilerin yaşam koşullarını ortaya sermiş, misafir işçiliğin mahiyetini ve nasıl bir çalışma ve yaşam örüntüsü sergilediğini gösteren geniş bir fotoğraf ortaya koymaya çalışmıştır.

The phenomenon of guest workers is a product of the specific economic context of the post-World War II era. During that period of reconstruction, which is known as “golden years” in European humanities literature, one of the biggest problems was labour shortage. In order to supply an alternative source of labour, Western Europe attempted to provide various solutions. The most notable effort with wider implications was the mutual agreements with Turkey and Yugoslavia, which paved the way for importing guest workers. This study aims to provide a panorama of the phenomenon of guest workers in the specific context of Austria. In the first part, it analyses the reasons for the need for labour migration from a theoratical perspective, and then sets out to assess the context for importing foreign workers in Europe. The study compares the process of importing workers in Austria with that of other European countries, and examines the specific case of imported labour in Austria and its dynamics. The key issues explored are the identity of Turkish guest workers in Austria, the reasons for their migration, their working conditions, and their impact on the Austrian labour market, as well as the distinguishing features of the working conditions of foreign women workers, the major problem of accommodation of guest workers, and their public perception. In this regard, the thesis focuses on the living conditions, the defining characteristics, and the working patterns of the guest workers.
Keywords: Austria; Avusturya; emek göçü; göç tarihi; Göçmen işçiler; guest workers; history of migration; kadın işçiler; labour migration; microeconomics; Migrant labor; mikro iktisat; misafir işçiler; women workers