Anayasa yargısının anayasa yapımına içtihadi etkisi: ABD, Almanya, İsrail ve Türkiye - Küçük, Ferhat (My University, 2024)
Bu çalışma, dört ülkede anayasa yargısının anayasa yapımındaki etkisini incelemektedir: Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İsrail ve Türkiye. Anayasa yargısı, bir ülkenin en yüksek mahkemesinin (veya anayasa mahkemesinin) yasaların anayasaya uygunluğunu denetlemek için anayasayı yorumlama ve uygulama yetkisini ifade eder. Anayasa yargısına ilişkin yetkiler, onlarca yıldır yoğun akademik tartışmaların konusu olmuştur. Çalışma, bu dört ülkedeki mahkemelerin anayasa hukukunu ve dolayısıyla anayasa yapım sürecini nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Bu mahkemeler Anayasayı yorumlayarak, yasaları ve yürütme kararlarını anayasaya aykırı ilan etmek için bir çerçeve sağlayarak güçler ayrılığını sürdürmede ve temel hakları korumada önemli bir rol oynamaktadır. Bu mahkemelerin anayasa hukukunu nasıl şekillendirdiği ve her ülkede anayasal gelişimi nasıl etkilediği konusunda hem benzerlikleri hem de farklılıkları ortaya koymaktadır.

This study examines the impact of constitutional judiciary on constitutional making in four countries: the United States, Germany, Israel, and Turkey. Constitutional judiciary refers to the power of a country's highest courts (or constitutional courts) to interpret and apply the constitution in resolving legal disputes. This judicial authority has been a subject of intense academic debate for decades. The study explores how the highest courts in these four countries influence constitutional law and, consequently, the process of constitution-making. By providing a framework for interpreting the constitution and declaring laws and executive decisions unconstitutional, these courts play a crucial role in maintaining the separation of powers and protecting fundamental rights. The analysis reveals both similarities and differences in how these courts shape constitutional law and impact constitutional development in each country.
The judicial impact of constitutional courts on constitution-making: The United States, Germany, Israel, and Turkey
Keywords: ABD Yüksek Mahkemesi kararları; Alman Federal Anayasa Mahkemesi kararları; anayasa değişikliklikleri; Anayasa hukuku; Anayasa yapım süreci; Constitional law; Constitution making process; constitutional amendments; German Federal Constitutional Court decisions and Turkish Constitutional Court decisions; Israeli Supreme Court decisions; İsrail Yüksek Mahkemesi kararları; Türk Anayasa Mahkemesi kararları; US Supreme Court decisions