Stresle başa çıkma becerisi geliştirmeye yönelik grup çalışması - Aydın, Betül; İmamoğlu, Seval (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2001)
Bu çalışmanın amacı, stres koşullarında bireyin başaçıkma becerilerini geliştirmeye yönelik yapılandırılmış bir grup programının etkililiğinin sınanmasıdır. Programın çatısı, stres uyarıcılarını tanımak, olumsuz otomatik düşüncelere alternatif bakış açıları kazandırmak için olası stratejileri öğretmek şeklinde yapılandırılmıştır. Grup çalışması Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü 3. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın etkililiğini sınamak için öntest-sontest uygulamasında kullanılan “Durumluk- Sürekli Kaygı Envanteri” ve “Otomatik Düşünceler Ölçeği” sonuçları irdelenmiştir. Grup çalışması öğrencilerin kaygı ile ilgili tutum düzeylerinde önemli bir farklılık yaratmamakla birlikte, otomatik düşünceler boyutunda anlamlı değişiklikler saptanmıştır.
Keywords: Grup Rehberliği, kaygı, stres, başa çıkma, negatif otomatik düşünceler.