İnme sonrası hemiplejik hastalarda el eğitimi - Akıncı, Murat Aykut (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı inme sonrası hemiplejik hastalarda EMG- biofeedback uygulamasının el fonksiyonlarına etkisinin araştırılmasıdır. Çalışma inme sonrası hemipleji gelişen toplam 26 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastalar randomizasyon yöntemiyle kontrol grubu (13 kişi) ve biofeedback grubu (13 kişi) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki hastalar Bobath nöro-fasilitasyon tekniği ile rehabilite edilirken, çalışma grubuna biofeedback tedavisi uygulanmıştır. Bütün hastalar 6 hafta boyunca, haftada 3 seans olmak üzere toplam 18 seans tedavi programına alınmıştır. Hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası (6 hafta sonra) olmak üzere Brunstromm Motor Evreleme Testi, Frenchay Kol Testi, Modifiye Ashworth Skalası ve Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçütü (FBÖ) ile değerlendirilmişlerdir. Her iki grupta el bileği ve parmak Modifiye Ashworth Skalası'nda tedavi öncesi ve tedavi sonrası anlamlı bir fark bulunamamış, ancak biofeedback grubunun el bileği ve parmak Ashworth değerlerinin düzelme yüzdesi egzersiz grubuna göre anlamlılık göstermiştir. Frenchay Kol Testi değerlendirmesinde ise grupların kendi içlerinde ve gruplar arasında herhangi istatistiksel bir fark bulunamamıştır. FBÖ ölçümleri her 2 grupta da tedavi öncesi ve sonrası anlamlı olarak artış göstermiştir. İki grup karşılaştırıldığında ise herhangi bir anlamlılık belirlenememiştir. Brunstromm Motor Evreleme testi'nde ise grupların kendi aralarında ve gruplar arası istatistiksel fark bulunamamıştır. Sonuç olarak EMG- biofeedback uygulamasının inmeli hastalarda el bileği ve parmak fleksör kaslarındaki spastisitenin azaltılmasında etkili olduğu ve bu durumun günlük yaşama pozitif olarak yansıdığı gözlenmiştir. Bu yöntemin uygulama süresinin arttırılması ve diğer rehabilitasyon teknikleriyle birlikte uygulanmasının daha etkin olacağı ve son duruma daha olumlu yönde katkıda bulunacağını düşünülmektedir. The aim of this study was to investigate the effect of EMG Biofeedback on hand functions in patients with hemiplegia. 26 hemiplegic patients were randomised into two groups as exercise (13 patients) and EMG Biofeedback (13 patients). Bobath neurofacilitation technique was applied to the control group and EMG Biofeedback to the other group for 6 weeks, 3 sessions a week, totally 18 sessions. Patients were evaluated at baseline and at the end of the 6th week of treatment by means of Functional İndependence Measurement(FİM) for activity of daily living, Frenchay Arm Test (FAT) for arm functions, Modified Ashworth Scale for wrist/ fingers spasticity and Brunstromm Motor Assessment Scale for motor evaluation in upper extremity. There were no significant differences on wrist and hand spasticity in Modified Ashworth Scale before and after treatment in each and between groups. However the improvement rate in biofeedback group was more pronounced. FIM scores increased significantly in each group (p<0.05) without any difference between groups (p>0.05) No statistically significant changes could be determined on Brunnstrom Motor Recovery Test and Frenchay Arm Test results. According to our results, EMG-Biofeedback was found effective on the reduction of the flexor spasticity of the hemiplegic arm and it was concluded that it could be beneficial when applied for prolonged periods and combined with coventional rahabilitation tchniques.
Keywords: Belirli tedaviler ve tedavi türleri; Farmakoloji ve tedavi; Fiziksel tedaviler; Nörolojik Rehabilitasyon; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri