Erken dönem Edirne camilerinde revak (Sinan devrine kadar) - Özbudak, Esra (My University, 2011)
Konumuz kapsamında Mimar Sinan’a kadar Edirne Erken Devir Osmanlı Camileri incelenmiş ve Bursa ili örnekleri ile karşılaştırmaları yapılmıştır.Giriş kısmında konunun önemi ve çalışma yöntemlerine değinilmiş, ayrıca kullanılan ana kaynaklar ifade edilmiştir. II. Bölümde konumuzun esasını oluşturan revak kavramı irdelenmiş ve revakın ortaya çıkış nedenleri üzerinde durularak, ilk revaklardan Osmanlı’ya gelene dek kronolojik bir anlatım sistemi izlenmiştir. III. Bölümü oluşturan Katalog kısmında ise konu kapsamında yer alan ve yerinde incelenerek analiz edilen yirmi yapı detaylıca anlatılmış; Bursa yapıları ile karşılaştırıldığında belli özellikleri sergileyen bazı yapılar katalog maddeleri içerisinde ayrıca değerlendirmeye alınmıştır. IV. yani son bölümde, tüm araştırma ve incelemeler sonunda ortaya çıkan değerlendirmelere yer verilmiş ve Bursa Erken Devir yapılarının yanı sıra 15.yy İstanbul yapıları ve Edirne ilinin bölgesel yakınığı olan Balkanlara değinilerek bir sonuç yazılmıştır.

In scope of our object, Early Period Ottoman Mosques in Edirne until Mimar Sinan was examined and compared with Early Period Mosques in Bursa in regard to rivaqs. Importance of the subject and research methods are given in introduction chapter; main sources of this research also are indicated.Second chapter addresses to rivaq concept which consists the basis of the subject; emphasising on origins of rivaq. The subject was examined chronologically from first rivaq samples to Ottoman Era In the Catalogue section which constitutes third chapter, twenty mosques were examined and analysed on-site and described in a detailed way. Some mosques showing certain features in comparison to buildings in Bursa considered seperately in catalogue items.Fourth chapter consists the assessment of research and the conclusion which was written by referring to Early Period Bursa Mosques and 15.century Istanbul Buildings along with Balkans which is close to Edirne regionally.
Keywords: Mimari, Camilerde; Türk Sanatı