Sanayi ve ticari politikaların ekonomik kalkınmaya etkisi : Çin örneği - Myradov, Dovletgeldi (My University, 2021)
Bu tezin en temel araştırma sorunu Çin‘in hızlı büyüyüp ekonomik kalkınmasına sebep olan hibrit kalkınma modelinin arkasındaki itici güç olan sanayi ve ticari politikalarının neler olduğunu anlamaktır. Çin hibrit kalkınma modelini oluştururken hangi sanayi ve ticari politikalarını izlemiştir, bu politikaları nasıl uygulamıştır ve uyguladığı bu politikalar ekonomik kalkınmasına nasıl etki etmiştir? Bu sorulara cevap ararken çalışma aynı zamanda Çin‘in sanayi ve ticari politikalarını tamamlayan beşeri sermayesini nasıl oluşturduğuna ve devlet kapasitesinin önemli bir parçası olan kurumlarının geliştirmek için ne tür politikalar izlediğini de anlamaya çalışacaktır. Bu soruların cevaplanması diğer az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin de benzer politikalar izlemesinin mümkün olup olmamasını göstermesi açısından da önem taşımaktadır. Ayrıca, Küresel Güney‘deki kalkınmakta olan diğer devletlerin Çin‘in hibrit büyüme modeli ve uyguladığı sanayi ve ticaret politikaları arasındaki bağlantıyı anlaması ve bu politikaların işlevsel olup olmadığını ve limitasyonlarını bilmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada ilk olarak liberal ve devletçi kapitalist büyüme ve kalkınma teorileri incelenmiştir. İkinci olarak Çin‘in uyguladığı sanayi ve ticari politikalar incelenmiştir. Üçüncü olarak ise liberal ve devletçi kapitalist teoriler Çin örneğinde incelenmiştir ve Çin‘in bu teorilerin önerdiği ekonomi politikalarından hangilerini tam uyguladığı, hangilerinden kaçındığı ve hangilerini kısmen uyguladığı örnekleriyle anlatılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, Çin‘in kalkınma modelinin hem liberal hem de devletçi kapitalist kalkınma ve büyüme modellerin önerdiği ekonomi politikalarının toplamından oluşan hibrit bir kalkınma modeli olduğunu ve bu modeli besleyen en önemli gücün ise sanayi ve ticari politikaları olduğunu kanıtlamaktadır. Çin sanayi ve ticari politikalarını oluştururken ise öncelikle kendi sosyal, ekonomik, kültürel ve tarihi gerçeklerini göz önüne alarak pragmatist, eklektik, inovatif, deneysel ve aşamacı davranmıştır.

The main research problem of this thesis is to understand the industrial and commercial policies that are the driving force behind the hybrid development model, which has caused China's rapid economic growth and development. Which industrial and trade policies did China follow while creating its hybrid development model, how did it implement these policies, and how did these policies affect its economic development? While seeking answers to these questions, the study will also try to understand how China developed its human capital that complements its industrial and trade policies, and what kind of policies it follows to develop its institutions, which are an important part of state capacity. Answering these questions is also important in terms of showing whether it is possible for other underdeveloped and developing countries to follow similar policies. In addition, it is very important for other developing states in the Global South to understand the link between China's hybrid growth model and its industrial and trade policies, and to know whether these policies are functional and what are their limitations. In this study, first of all, liberal and statist capitalist theories of growth and development were examined. Secondly, the industrial and commercial policies implemented by China were examined. Thirdly, liberal and statist capitalist theories were examined in the case of China. It was also explained with examples, which economic policies of these theories were fully implemented, avoided, and partially implemented By China. In conclusion, this study proves that China's development model is a hybrid development model consisting of the sum of the economic policies proposed by both liberal and statist capitalist development and growth models and that the most important power feeding this model is its industrial and trade policies. While choosing and developing its industrial and trade policies, China was pragmatist, eclectic, innovative, experimental, and gradual, taking into account its own social, economic, cultural, and historical realities.
Keywords: Beşeri Sermaye; Çin Hibrit Kalkınma Modeli; Economic Development; Ekonomik Kalkınma; Human Capital; Hybrit Development Model of China; Institutions; International economic relations; International relations; Kurumlar; Sanayi ve Ticari Politikalar; Technology and Innovation; Teknoloji ve İnovasyon Industrial and Trade Policies; Uluslararası ekonomik ilişkiler; Uluslararası ilişkiler