Güneş enerjisi yardımıyla gerçekleştirilen ısıtma sistemlerinin kocaeli bölgesi için uygulanabilirliğinin araştırılması - Doğan, M. Cihat (My University, 2006)
GÜNEŞ ENERJİSİ YARDIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN ISITMA SİSTEMLERİNİN KOCAELİ BÖLGESİ İÇİN UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI GİRİŞ : Bilindiği üzere güneş enerjisinin dünyadaki uygulamaları doğrudan veya dolaylı elektrik üretimi ve termal uygulamalar olmak üzere iki kola ayrılabilir. Termal uygulamalar güneş enerjisinden ısı elde etmek amacı ile kullanılan çeşitli teknolojilerdir. Bu uygulamalar arasında binalarda güneş enerjisinin maksimum kullanılması sağlayacak şekilde tasarımlanmasını içeren pasif mimari ile günümüzde sıcak su temininde yaygın olarak kullanılmakta olan düzlemsel güneş kollektörleri ve daha yüksek sıcaklıklara ( 150–300° C ) ulaşmayı sağlayan parabolik odaklayıcı kollektörler bulunmaktadır. PROBLEM : Kocaeli bölgesi güneş enerjisinin kullanılabilirliği açısından incelenmemiş yörelerimizdendir. Günümüzde CO2 emisyonunu azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmeye çalışılmaktadır. Kocaeli bölgesinin güneş enerjisi durumlarının tesbiti ve güneş enerjisi ile çalışan aparatların geliştirilmesine ihtiyaç vardır. AMAÇ : Güneş enerjisi yardımıyla gerçekleştirilen ısıtma sistemlerinin Kocaeli bölgesi için uygulanabilirliğinin araştırılması. ÖNEM : CO2 emisyonunu azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermek. MATERYAL VE YÖNTEM : Özellikle gelişmiş ülkelerce güneş enerjisi teknolojileri konusunda sürdürülen araştırma-geliştirme ve uygulama çalışmaları paralelinde ülkemizde de bu konularda çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile bazı üniversitelerde çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda Kocaeli bölgesi için güneş enerjisinden faydalanma oranı araştırılacaktır.

RESEARCH ON APPLICABILITY OF SOLAR ENERGY-AIDED WARMING SYSTEMS FOR KOCAELI REGION PREFACE: As it is known, the practices of the solar energy can be seperated in two parts as direct or indirect electric production and thermal applications. Thermal applications are various technologies in order to provide heat via solar energy. Passive Architecture containing designation of usage of solar energy for the structures, plane sun collector platforms widely utilised for hot water provision and parabolic focusing collectors ensuring to reach higher temperatures are some examples to the applications herein. (°C 150 – 300 ) PROBLEM: Kocaeli Region is one of the unexamined districts in aspect of employability of solar energy. Today, renewable energy sources are being emphasized as to reduce CO2 emmission. Detection of solar energy circumstances and development of solar energy based apparatuses are required for Kocaeli region. OBJECTIVE: Research on applicability of solar energy-aided warming systems for Kocaeli region. CONSIDERATION: To reduce CO2 emmission and emphasize on renewable energy sources. MATERIAL AND METHOD: In parallel with research-development and practical operations on solar energy technologies particularly by developed countries, studies on these matters are maintained by public bodies and some universities. In accordance with these studies, taking advantage of solar energy rate for Kocaeli Region will be researched. In this scope, design of a system with solar energy and production of prototype will be realized according to opportunities. Taking into account the cost analysis, namely the investment and enterprise expenses, the system will be compared with the products of existing firms.
Keywords: Güneş Enerjili Su Isıtıcıları; Güneş Enerjisi; Güneş Kollektörleri; Güneşle Isıtma; Makine Eğitimi