The Future of services in banking activities in year 2020 - Kart, Mustafa Volkan (My University, 2002)
BANKACILIKTAKİ HİZMETLERİN 2020 YILINDAKİ GELECEĞİ Bankaların rekabet güçleri için geleceği şimdiden görmek çok önemlidir. Bu tezin amacı bankacılığın gelecekteki başarı potansiyellerinin bulunması ve bankacılıktaki hizmetlerin geleceği hakkında senaryolar yazmak olacaktır. Diğer bir deyişle bu tezdeki amacımız senaryolarla bankacılıkta geleceğin yönetimi olacaktır. Gelecek potansiyelleri takip etmek için en uygun metot Senaryo Yönetimidir. Bu metod, gelecek potansiyelleri bulmak için gerekli sistematik bakış açılan sağlayacaktır. Bu tezde araştırılan problem, gelecekte bankacılık hizmetlerinin gelişen bilgisayar teknolojisiyle nasıl olacağı olacaktır. İlk olarak günümüzdeki ödeme sistemleri analiz edilmiştir. Nakit, yan nakit ve nakit olmayan ödeme tipleri gözlenmiştir. Sonra bir sistem haritası ve etki faktörleri katalogu çıkarılmıştır. Bu etki katalogu için politika, ekonomi, toplum, teknoloji, tüketici, sanayi, ürün ve servis transferi ve ödeme sistemleri gibi çeşitli etki alanlarından toplamda 76 tane etki faktörü bulunmuştur. Bu etki faktörleri arasından da 16 tane anahtar faktör seçilmiştir. Daha sonra fırsatlar ve tehditler matrisini kullanarak bu seçilen anahtar faktörler için gelecek projeksiyonlar yapılmıştır. Scree diyagramı geliştirilmesi için 7 tane senaryoyu öngörmüştür. Çevre etki faktörlerini kullanarak, alan senaryoları ve iç etki faktörleri kullanılarak sistem senaryoları geliştirilmiştir. Bu senaryoların ışığında, ödeme sistemleri için senaryolar geliştirilmiştir. Daha sonra bu ödeme sistemi senaryoları kullanılarak, senaryoların gelişmeye yatkın olduğu yollar ve bankacılık hizmetlerinin olası geleceği tartışılmıştır. Mayıs, 2002 Mustafa Volkan Kart

FUTURE OF SERVICES IN BANKING ACTIVITIES IN YEAR 2020 For the competitiveness of the banks, visualizing the future is very important. The aim of this thesis is finding the future success-potentials for Banking and writing scenarios about the future of the services in Banking in other words finding Management of the Future with Scenarios in Banking. The most-suitable instrument to track down future potentials is Scenario-Management. It enables a systematic supply of visionary views to find future-potentials. The problem is how the future of services in Banking with the developing Information Technology will be. Firstly, the current payment systems were analyzed. It has observed that there are cash, half-cash and cashless payment types. Then the system picture was made and the influence factors catalogue is built. For the influence factors catalogue, totally 76 influence factors are found in the various influence areas like politics, economy, society, technology, consumer, industry, product and service transfer and payments system. Among the influence factors, the 16 key factors are selected. Then with the help of the opportunities and threats-matrix, the future projections for the selected key factors are made. The scree-diagram provides 7 Scenarios to be developed. By using the environmental influence factors, the area scenarios are developed and by using the internal influence factors, the system scenarios are developed. In the view of these scenarios, the payments system scenarios are developed. Then by using the payments system scenarios, the development paths are mapped and the possible future of the services in the banking activities is discussed.
Keywords: Bankacılık Hizmetleri; Bankalar ve Bankacılık