Mevzuat (VUK, GVK, KVK, TTK) ile standartların (TMS-16/ UFRS-BOBİ FRS, KÜMİ FRS) maddi duran varlıklar özelinde amortisman yöneylem araştırması - Biçer, Ali (My University, 2024)
Bu çalışma, amortismana tabi iktisadi (maddi duran varlıkların) kıymetlerde amortisman uygulamalarının Türk Vergi Mevzuatı özellikle de Vergi Usul Kanunu ile maddi duran varlıklarda amortismana konu olan standartlar açısından ele alınarak örnek uygulamalar ile arasındaki farklılıkları ortaya koymaktadır. İşletmelerde muhasebe işlemlerinin yani defterlerin tutulmasında Türkiye Muhasebe Standartları-16 temel belirleyici konuma getirilmek istenmektedir. Türkiye Muhasebe Standardı–16 maddi duran varlıkların muhasebeleştirilmesi (aktifleştirilmesi) , defter değerlerinin (amortismana tabi değerin) belirlenmesi ve bunlarla ilgili gider olarak yansıtılması gereken amortisman tutarları ile değer düşüklüğü zararlarının uygulama esaslarını açıklamaktadır.

This study reveals the differences between depreciation practices in depreciable economic (tangible fixed assets) assets and exemplary practices by considering Decapitation practices in terms of Turkish Tax Legislation, especially the Tax Procedure Law and the standards subject to depreciation in tangible fixed assets. It is desired to put Turkish Accounting Standards-16 in the basic determining position in the keeping of accounting transactions, that is, books in enterprises. Turkish Accounting Standard-16 describes the principles of accounting (capitalization) of tangible fixed assets, determination of book values (amortized value) and the application of depreciation amounts and impairment losses that should be reflected as related expenses.
Keywords: Accounting; amortisman; depreciable; maddi duran varlık; Muhasebe; standards; standartlar tangible fixed assets