Değişkenlerin Dikotom Hale Getirilmesi ve Faktör Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Özet: Sosyal saha araştırmalarında çoğunlukla anket çalışmaları yapılmakta ve bu ölçekler genellikle sıralı ölçek olan Likert ve semantik farklar tarzında olmaktadır. Bazı çalışmalarda ise cevaplayıcıların belli özelliklere katılımı, iki uçlu cevaplarla araştırılmaktadır. Likert tarzındaki ölçeklerin iç tutarlılığı Cronbach a katsayısı ile tahmin edilirken dikotom ölçeklerde K-20 katsayısı kullanılmaktadır. Saha araştırmalarında boyut indirgeme ve bağımsızlaştırma amacıyla kullanılan faktör analizi bilindiği gibi oransal ölçekli verilere uygulanmaktadır. Çalışmanın amacı, bu tür araştırmalarda sıklıkla kullanılan faktör analizinin dikotom ölçeklere de uygulanabilir olduğunu göstermek ve ayrıca araştırmacıların Likert ölçeğindeki soruları iki karşıt sonuçta gruplandırârak çeşitli konulardaki tutum farklılıklarını incelemeleri durumunda ortaya çıkan problemleri ortaya koymaktır. Bu amacın desteklenmesi için Likert ölçeğindeki bir veri setine güvenilirlik ve faktör analizi uygulanacak ve iki farklı yaklaşıma göre dikotom hale getirilmiş verilerden elde edilecek sonuçlara da aynı analizler uygulanarak, elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılacaktır.

Abstract: Questionnaires designed for social researches consist generally Likert or Semantic Differential scales. However, some researchers try to extract the exact tendencies of the objects with binary questions, coded as dichotomy variables. The internal validity is estimated with Cronbach 's a for interval assumed scales and with K-20 coefficient for dichotomized scales. Factor analysis is usually used for dimension reduction or for solving multicollinearity at quantitative variables. The aim of this study is to present the availability of commonly used factor analysis for dichotom variables and it also aims to focus on the problems by the dichotomization of the scale variables. These problems arise as the researchers are grouping the attitude grades in two opposite dimensions for a related research problem. In this case the midpoint would be categorized under one of the opposite sides. A Likert scaled real data is analyzed before and after several type dichotomizations. The resulted internal validity scores and factors are compared and discussed. FAKTÖR ANALİZİ
Scale Dichotomization and Factor Analysis