Tarım kooperatiflerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri - Yıldız, Recep (My University, 2009)
Tarım Kooperatifleri, Sorunlar ÖZET TARIM KOOPERATİFLERİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Son yıllarda Türkiye’de ki ve diğer ülkelerde ki kooperatif şirketler faaliyet gösterdikleri ülkelerin ekonomilerini yönlendiren önemli aktörlerden birisini haline gelmeye başlamışlardır. Ülkemizde ki kooperatifçilik faaliyetleri önemli gelişmeler göstermiş olmasına rağmen, günümüzde istenilen seviyede değildir. Atatürk Cumhuriyet yıllarında kooperatif harekete desteğini kurulan kooperatiflerimizin bizzat ortağı olarak göstermiş ve bu yıllarda hareket, yapılan yasal düzenlemelerle hayat bulmuştur. Kooperatifler içerisinde tarım kooperatifleri önemli bir büyüklüğe sahiptir. Çünkü ekonomik gelirlerin büyük kısmı tarım ve tarıma dayalı sanayiden oluşmaktadır. Bu nedenle tarım Türkiye açısından hala en önemli sektör durumundadır. Ekonomik hayatta görülen rekabet, bütünleşme, bürokratik engeller, yasal düzenlemeler ve nihayet küreselleşme olguları kooperatifleri derinden etkilemiştir. Bu tehditlere karşı kooperatifler ve özellikle de tarım kooperatifleri kendilerini sürekli olarak yenilemek zorunda kalmışlardır. Ancak bu tarım kooperatiflerindeki bu yenilenme istenilen seviyede olamamıştır. Bu çalışmada tarım kooperatiflerinin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri açıklanmıştır. Key Words : Agriculture Cooperative, Problems

PROBLEMS FACED İN AGRİCULTURAL COOPERATİVES AND SOLUTİON PROPOSİTİONS During last few years, the cooperative companies both in Turkey and abroad have became one of the leading economic factors in their countries. Although the cooperative activities had a great succes, they are not at the estimated level. Atatürk had showed his support to the cooperative movement during the republic by actually becoming a member of the some established cooperatives and it was in these years that the movement had become a reality by means of new legal arrangements Agricultural cooperatives have importent bigness in cooperatives. Cooperatives have been heavily affected by economic devolopments of competition, integration, bureaucratic difficulty, juristical difficulties and globalization Againts these difficulties, cooperatives especially agricultural cooperatives had to be continoisly renew themselves. But these renews had not been intended level in agricultural cooperatives. This study examines the problems faced in agricultural cooperatives and solution proposition.
Keywords: Kooperatifçilik; Tarım Kooperatifleri