Native English-speaking teachers’ views on teaching EFL in Turkish private schools and their opinions about Turkish EFL learners - İlke Menekşe Gerede Hoyland (My University, 2021)
, günümüz küreselleşen dünyasında uluslararası iletişimin birincil aracıdır ve İngilizce öğrenme talebi çok yüksektir. İngilizce, Türkiye’de de eğitimin önemli bir parçasıdır. Bu süreçte, Türkiye'de anadili İngilizce olan çok sayıda öğretmen istihdam edilmektedir. Bu nedenle, bu dili öğrenme sürecinde İngilizce öğretmenleri, Türk İngilizce öğretmenleri gibi ana paydaşlardır ve görüş ve deneyimleri araştırmaya değerdir. Türkiye bağlamına bakıldığında, gerek ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin çeşitli konular hakkındaki görüşleri, gerekse öğrencilerin ana dili İngilizce olan öğretmenler hakkındaki görüşleri üzerine yapılmış birçok araştırma vardır. Ancak, ana dili İngilizce olan öğretmenlerin deneyimleri ve fikirlerinin araştırılması noktasında bir yetersizlik söz konusudur. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, ana dili İngilizce olan öğretmenlerin Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce öğretimi konusundaki deneyimlerine ve görüşlerine ilişkin bilgileri açığa çıkarmaktır. Bu çalışmada aşağıdaki araştırma soruları ele alınmaktadır:1.Ana dili İngilizce olan öğretmenlerin, Türkiye’de bir özel okul ortamında İngilizce öğretimine ilişkin deneyimleri ve görüşleri aşağıdaki konular açısından nelerdir:a) İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrenciler ve tercihleri b) okul ortamında karşılaştıkları olumlu ve olumsuz yönler c) uyguladıkları öğretim stratejileri d) İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrenciler için önerileriBu nitel çalışmada vaka araştırması metodu kullanılmıştır. Katılımcılar ana dili İngilizce olan, İstanbul’da bir özel okulun ilk ve orta okul düzeyinde çalışan dört İngilizce öğretmenidir. Nitel veri anket ve gevşek yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak toplanmıştır. Görüşmeler katılımcılarla bireysel olarak gerçekleştirilmiş, kayıt altına alınmış ve kelimesi kelimesine yazıya dökülmüş, anket ve görüşmelerden elde edilen veriler tematik analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, ana dili İngilizce olan öğretmenlerin, Türkiye'de öğretimle ilgili genel deneyiminin olumlu olduğunu; ancak yönetim ve velilerin tutumu, sınıflardaki geleneksel eğitim uygulamaları ve Türkiye'deki ölçme ve değerlendirme sistemi gibi faktörlerin, görüşlerini olumsuz etkilediğini ve öğretim yaparken onları zorladığını göstermiştir. İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin, motive, öğrenmeye istekli, saygılı ve sözel becerilerde iyi olduklarına inanılmaktadır. Ancak, Ana dili İngilizce olan İngilizce öğretmenleri, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin çoğunlukla bağımlı, hedef odaklı öğrenciler olabildiklerini ve eleştirel düşünme becerileri geliştirmeleri gerektiğini düşünmektedir. İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin, dil kullanımındaki akıcılığı güçlü yanları olarak görülürken, dilin kurallı kullanımı, okuma ve yazma becerileri gelişmesi gereken alanlar olarak değerlendirilmektedir.

English is the primary medium of international communication in the globalized world today, and the demand to learn English is very high. English is also an important part of education in Turkey. In this process, a great number of native English-speaking teachers (NESTs) are hired in Turkey. Thus, NESTs as well as non-native Turkish English teachers (NNTETs) are the major stakeholders, and their views and experiences are worth searching. There is ample research on NNTETs’ views on various issues as well as learners’ views on NESTs, yet there is a scarcity in terms of NESTs’ experiences and opinions. Thus, the aim of this study is to provide insights into NESTs’ views and opinions on teaching EFL in Turkey. Specifically, the following research question is addressed:1.What are native English-speaking teachers’ experiences of and views about teaching EFL in a Turkish private school setting in terms of the following issues:a) the Turkish EFL learners and their learning preferences b) positive and negative aspects they encounter in the school environment c) teaching strategies they employ d) the suggestions they could make for Turkish EFL learnersThis qualitative study employed a case study design. The participants were four NESTs working at primary and secondary levels of a private school in Istanbul. Data were collected through a questionnaire and semi-structured interviews. The interviews were conducted with the participants individually, recorded and transcribed verbatim, and the data gathered from the questionnaire and interviews were analysed qualitatively using the thematic analysis technique. The findings showed whereas the overall experience of the NESTs is positive related to teaching in Turkey, factors such as the attitude of management and parents, traditional education implementations in classrooms and evaluation and assessment system in Turkey affect their views negatively and challenge them while teaching. Turkish EFL learners are believed to be motivated, eager to learn, respectful, and good at verbal skills. However, the NESTs think they often can be dependent, goal-oriented learners and need critical thinking skills. While Turkish EFL learners’ fluency is considered as the strength, accuracy, reading and writing skills are evaluated as areas of development.
Anadili İngilizce olan öğretmenlerin, Türkiye’deki özel okullarda yabancı dil olarak İngilizce öğretimine ilişkin görüşleri ve İngilizce öğrenen Türk öğrenciler hakkındaki düşünceleri
Keywords: Ana dili İngilizce olan öğretmenler; Çalışma ve öğretim; Dil ve diller; Education; EFL in Turkey; Eğitim; English as a foreign language; English language; İngiliz dili; Language and languages; Öğrenim ve öğretim; Öğretim ve öğrenme; Öğretmen deneyimleri; Öğretmen görüşleri Native English-speaking teachers; Study and teaching; Teacher experiences; Teacher views; Teaching and learning; Türkiye’de EFL; Yabancı dil olarak İngilizce