Mekanik Gözün Kaydı Olarak Maddi Dünya - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Kamera, teknolojik araç olarak dünyayla modern bir ilişki kurmakta; her mekânı veher nesneyi kaydederek dönüştürmekte ve görselleştirmektedir. Bu makalede öncelikliolarak kameranın nasıl bir dünya yarattığı ve bu dünyanın modernlikle olan ilişkisiele alınmaktadır. Ardından da kameranın hareket yetilerinin gelişimi irdelenmekte vesinema tarihinin ilk dönemlerinde tiyatro seyircisiyle örtüşen sabit bir bakış açısınasahip olduğu görülmektedir. Ancak zaman içerisinde kameranın hareketlenmesi iledaha farklı bakış açıları yakalanmıştır. İtalyan tipi sahnenin ve perspektifin ortadankaldırılması da kameranın hareket kazanması ile irtibatlı bir şekilde ele alınmaktadır.Makale boyunca nesne/araç merkezli bir bakıştan hareket edilmekte, kamera içeriktenbağımsız bir biçimde tarihsel bir fenomen olarak incelenmektedir. Araç merkezliyaklaşımın karşılığı olarak mekanik gözün maddi dünyanın her köşesini kaydettiğigörülmektedir. Bu tartışmalar eşliğinde makalenin son bölümünde Film Kameralı Adamfilmi sinematografik unsurların maddi dünya ile olan irtibatı açısından incelenmektedir.Filmin analizinde kameranın gündelik hayata dâhil olması, bakış açılarının çoğalması,yakın ve uzak çekim gibi farklı sinematografik unsurların maddi dünyayı dönüştürdüğügösterilmektedir. Makale boyunca kavramsal ve kuramsal çerçeveyi teknolojikdeterminizm oluşturmakta; tarihsel ve sosyolojik/toplumbilimsel çözümleme yöntemleride birlikte kullanılmaktadır.

Camera as a technological tool, establishes a modern relationship with the world;_x000D_ transforms and visualizes every space and object by recording. First of all, in this article,_x000D_ what kind of a world camera creates and its relationship with modernity is discussed._x000D_ Then, the development of camera movement abilities is examined and it is seen that_x000D_ it has a fixed point of view that overlapped with theater audience in the early stages of_x000D_ cinema history. However, over time, different points of view were obtained by moving_x000D_ the camera. Elimination of the Italian-style scene and perspective is also addressed in_x000D_ connection with the movement of the camera. Throughout this article, an object/means_x000D_ centered perspective is used, and camera is examined as a historical phenomenon,_x000D_ regardless of content. In response to object centered approach, mechanical eye seems_x000D_ to record every corner of physical world. Accompanied by these discussions, in the last_x000D_ part of the article, “Man with a Movie Camera” is examined in terms of the connection_x000D_ of cinematographic elements with the world. In film analysis, it is shown that different_x000D_ cinematographic elements such as close-up and long shots, camera’s involvement_x000D_ in everyday life, the increase of point of views transform physical world. Throughout_x000D_ the article, technological determinism forms the conceptual and theoretical framework;_x000D_ historical and sociological analysis methods are also used together.
Physical World as a Record of the Mechanic Eye