Küçük ve orta ölçekli ticari bankaların performansında üst yönetimin yöneticilik rollerinin ve karar verme sürecinde düşünme yapısının önemi ve etkisi - Mercanlıoğlu, A. Çiğdem (My University, 1999)
Bu araştırmada, aktif büyüklüklerine göre küçük ve orta ölçekli ticari bankaların yönetimi ile finansal performansları arasındaki ilişki incelenmektedir. Sözkonusu ilişkinin saptanması için, bankaların 1998 yılına ait finansal verileri ve yöneticilerinin Yönetim Performansını Değerlendirme anketine verdikleri cevapların ilişkisi analiz edilmiştir. Projenin en önemli noktası, ankete cevap veren yöneticilerin, idari aktiviteleri konusunda kendilerini tanımlamaları ve bu sonuçların, bankalarının finansal performanslarına bir katkısı olup olmadığının belirlenmesidir. Kaynakları verimli hale getirmekten sorumlu olan yönetim, davranışları ve kararlarıyla ekonomik performansı arttırırve yapılan işin başarısını belirler. Yönetim, varlığını ve otoritesini ürettiği ekonomik sonuçlarla sağlayabilir. Ekonomik sonuçlar üretmekte başarısız olan yönetimin kendisi de başarısızdır. Bankaların performansında, yetenekli etkin bir yönetimin çok önemli rolü olduğu inancıyla, banka yöneticilerinin davranışları, özellikleri, becerileri, karar verme sürecindeki yaklaşımları ve yöneticilik rollerini, daha önce birçok kez yapılmış olması nedeniyle, geçerliliği kanıtlanmış bir anketle incelenmiştir. Anketlere cevap alınmasından sonra 1 yıl beklenmiş, ve cevap alınan yöneticilerin kendi dönemlerine ait finansal performans verilerine ulaşılmıştır. Bankaların finansal performansı, likidite, kârlılık, sermaye yeterliliği ve aktif kalitesi boyutlarında incelenmiş ve bu göstergeler, verilere ait dönemin yöneticilerinin, yöneticilik işlevlerini irdeleyen sorulara verdikleri cevaplarla karşılaştırılmış ve aralarındaki ilişki istatistik analize tabi tutulmuştur. Liderlerin davranışlarını tanımlayan 11 bağımsız değişken ile, banka performans kriteri olarak seçtiğimiz 8 bağımlı değişkenin aralarında bir ilişkinin olup olmadığı, Doğrusal Regresyon analizi ile test edilmiştir. Analiz sonucunda, MANTIK-PLANLAMA-DUYGUSALLIK ve ARABULUCULUK değişkenlerinin banka performans rasyoları ile ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Fiedler'in Liderlikte Durumsallık Teorisi çerçevesinde, çalışmanın teorik ve pratik bir değeri olduğuna inanıyoruz. Çalışmamızın, banka yöneticilerinin seçimi ve değerlendirilmesi konusunda ilgililere yardımcı olacağı düşüncesindeyiz.
Keywords: BANKACILIK-YÖNETİM