Sağlıklı ve diyabetli sıçanlarda hyalüronik asidin palatinal yara iyileşmesine etkisinin immünohistokimyasal değerlendirilmesi - KURU, LEYLA; YILDIRIM, HATİCE SELİN (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada, sağlıklı ve deneysel olarak diyabet oluşturulmuş sıçanlarda, hyalüronik asitin (HA) gargara formunun topikal olarak uygulamasının palatinal yara iyileşmesinde apoptoza etkisini değerlendirmek için immünohistokimyasal olarak incelenmesi amaçlandı. Gereç-Yöntem: Çalışmamızda 60 adet erkek Wistar albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele sağlıklı ve deneysel diyabet oluşturulan 2 ana gruba ayrıldı. 30 sıçana intraperitoneal olarak 110 mg/kg nikotinamid uygulanmasından 15 dakika sonra distile su içinde çözdürülen streptozotosin 65 mg/kg olacak şekilde tek doz intraperitonal olarak enjekte edilerek diyabet oluşturuldu. Her iki gruptaki sıçanların palatinal bölgelerinin ortasında 5 mm çapında kemiğe kadar mukozal defekt oluşturuldu. Takiben her iki gruptan 6’şar sıçan 0. günde sakrifiye edildi. Ardından sağlıklı ve diyabetik gruplar kendi içlerinde HA ve salin uygulanan 2 alt gruba ayrıldı. Yara bölgesine günde iki kez 1 ml HA veya salin uygulandı. Defektler oluşturulduktan 0, 7 ve 14 gün sonra, apoptozu değerlendirmek için rutin histolojik doku takibi uygulanmasının ardından örneklerden 5 µm kalınlığında alınan kesitlere, Kaspaz-3 primer antikoru kullanılarak, streptavidin peroksidaz yöntemiyle immünohistokimyasal boyama işlemi yapıldı. Bulgular: Kaspaz-3, sağlıklı HA grubu hariç tüm gruplarda başlangıca kıyasla 7.gün artış gösterirken 7 ile 14 gün arasında tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı azalma gösterdi (p<0.05). Sağlıklı ve diyabetik HA grupları, sağlıklı ve diyabetik salin grupları ile karşılaştırıldığında 7. ve 14. günlerde HA gruplarında Kaspaz-3 seviyesinin istatistiksel olarak daha düşük olduğu tespit edildi (p<0.05). Sonuç: Sıçanların palatinal bölgelerinde oluşturulan yaralara HA’nın topikal uygulamasının, sağlıklı ve diyabetik sıçanlarda apoptozu azalttığı görüldü.

Objective: The aim of this study was to assess immunohistochemically the effect of topically applied hyaluronic acid (HA) on apoptosis during palatal wound healing in nondiabetic (ND) and diabetic (D) rats. Materials-Methods: 60 Wistar albino male rats were randomly divided into ND and D groups. Diabetes was induced to 30 rats by administration of streptozotocin dissolved in distilled water at a dose of 65 mg/kg intraperitoneal, 15 min after intraperitoneal administration of 110 mg/kg body weight nicotinamide. Excisional wounds, 5 mm diameter, were made in the centre of the palate. After wound induction, 6 animals from each group were sacrificed. Then, the ND and D groups were further subdivided into saline and HA groups. 1 ml of HA or saline was delivered to the wound twice a day. After routine histological tissue follow-up to evaluate apoptosis at 0, 7 and 14 days after wounding, immunohistochemical staining was performed with the streptavidin peroxidase method using Caspase-3 primary antibody on the 5 µmthick sections taken from the samples. Results: Caspase-3 increased at day 7 compared to baseline in all groups except the ND-HA group and decreased statistically in all groups between days 7 and 14 (p<0.05). On days 7 and 14, Caspase-3 was found to be statistically lower in both HA groups than both saline groups (p<0.05). Conclusion: It can be concluded that topical application of HA to wounds in palatal regions of rats was observed to reduce apoptosis in ND and D rats.
Immunohistochemical evaluation of the effect of hyaluronic acid on palatal wound healing in nondiabetic and diabetic rats
Keywords: diabetes mellitus; hyaluronic acid; rat; diyabet; hyalüronik asit; sıçan