AB'nin istihdama yönelik politikaları ve Türkiye'nin uyumu - Yürekli, Anıl (My University, 2009)
AB’NİN İSTİHDAMA YÖNELİK POLİTİKALARI VE TÜRKİYE’NİN UYUMU Son yıllarda büyüme, istihdam ve işgücü verimliliği artışı konusunda ABD ve Japonya’nın gerisinde kalan Avrupa Birliği, küresel rekabette iddiasını sürdürebilmek için verimlilik, istihdam yaratma, yeni teknolojilerden yararlanma, yenilikçilik ve girişimcilik gibi alanlarda bir atılım gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. AB’nin bu kapsamdaki hedefi, 2010 yılında ABD’nin ekonomik üstünlüğüne son vererek, birliği dünyanın en rekabetçi ve yenilikçi ekonomisi durumuna getirmektir. Bu amacı gerçekleştirmeye yönelik program, 2000 yılında yapılan Lizbon Zirvesi’nde belirlendiği için, ’Lizbon Stratejisi’ adıyla anılmaktadır. Bu strateji birtakım yapısal reformlarla verimliliği arttırmayı, girişimciliği ve yeniliği teşvik ederek AB’nin rekabet gücünü artırmayı öngörmektedir. Türkiye’de ise istihdam oranları Avrupa Birliği kıstaslarına göre düşük seviyededir. Bunun başlıca sebebi yetersiz eğitim koşulları, yeni yatırım çekebilme ve iş yaratmada yaşanan başarısızlıklar, uygulanan yanlış popülist politikalardır. Türkiye’de işsizliğin en önemli özelliği yapısal olmasıdır. İstihdamın eğitim düzeyi, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, oldukça düşük bir düzeyde olduğu görülmektedir. Türkiye’de tarım sektörü hala oldukça yüksek oranda istihdam alanı olarak göze çarpmaktadır. Niteliksiz ve genç işgücü çoğunlukla tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Türkiye son on yıldır yaşadığı ekonomik krizler nedeniyle büyüme ve istihdam alanında olumsuz bir performans sergiledi ve işsizlik oranları özellikle son kriz ertesinde ciddi bir sıçrama gösterdi. Her yıl işgücüne eklenen nüfus da dikkate alındığında, Türkiye’nin, gerek AB perspektifi gerekse de yüksek işsizlik oranlarının yarattığı ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunların giderilmesi açısından işsizlikle mücadelede başarılı olması büyük önem taşımaktadır.

EMPLOYMENT POLICIES OF EUROPEAN UNION AND ADJUSTMENT OF TURKEY In recent years, European Union lacking behind USA and Japan in terms of employment and workforce productivity, in order to maintain its competitive advantage in global competition, plans to make improvements in productivity, employment creation, use of new technologies, innovation and entrepreneurship. The goal of EU within this framework, ending the economic dominance of USA by 2010 and bringing up the EU economy the most competitive and innovative economy of the world. Because the program to accomplish this target had been adopted in Lisbon Meeting in 2000, it has been called as “Lisbon Strategy”. This strategy assumes increasibg the competitive power of the union by encoureaging entrepreneurship and innovation and increasing the productivity by some reforms. Employment level in Turkey is at very low rates compared to European Union.. The most important property of unemployment in Turkey is that it is structural. Education level of workforce is too low compared to other countries. Agricultural sector is the most significant employment area in Turkey.During the last decade, Turkey figured out poor performance in growth and employment because of economic crises, and unemployement rate showed a significant jump especially after the last crisis. When population newly added workforce is taken into account, it is very important for Turkey to be successful in struggle against unemployment both for European Union Perspective and in order to eliminate economic, political and social problems led by high unemployment rates.
Keywords: İstihdam; Türkiye_Uluslararası Ekonomi