Tüketici davranışlarının saat tasarımına etkisi (kol saati örneği) - Kıncal, Özge Duygu (My University, 2006)
Tüketiciler kendilerini ifade eden ürünleri satın almak isterler. Kol saati, kişileri ifade eden önemli bir ürün olduğu için farklı tüketici kitlelerine yönelik çeşitli tasarımlar yapılmaktadır. Bu çalışmada, geçmişten günümüze kol saati tasarımlarında tüketici davranışının etkisi incelenmiştir. Birinci bölümde, tüketim ve tüketici davranışı kavramları ile tüketici davranışının özellikleri açıklanmış; satın alma süreci ayrıntılı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde, insanoğlunun zamanı ölçme çabaları kültürel ve toplumsal koşullar çerçevesinde kronolojik sırayla incelenerek çeşitli örneklerle açıklanmıştır. Kol saatinin icadı ve tarihsel gelişimi ile dönemin koşullarının biçimlendirdiği tüketici gereksinimlerinin kol saati tasarımına etkisi araştırılmış; günümüz kol saati tasarımlarına yön veren saatçilik merkezlerinin oluşma nedenleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, tüketici davranışlarını biçimlendiren kültürel, sosyal, kişisel ve psikolojik faktörler ayrıntılı olarak incelenmiş ve bu faktörlerin kol saati seçimi ve tasarımına etkisi örneklerle açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise kol saatinin teknik özellikleri ile dış dünyayla kurulan bir iletişim aracı olma yönü açıklanmıştır. Kol saati tipleri ile tüketici profili arasındaki ilişki örneklenerek, yeni ürün tasarımında tüketici davranışının etkisi ortaya konulmuştur.

Consumers tend to buy the products that explain themselves. As wristwatch is a character-defining product, different types of it are designed by firms for varying tastes of consumers. In this thesis; the effects of consumer behavior on wristwatch design throughout the history is studied. In the first section, the concepts of consumption and consumer behavior and the characteristics of consumer behavior are determined; the buying process is examined in details. In the second section, the exertion of measuring time under cultural and social conditions based on chronological order is determined with various examples. The invention and historical evoluation of wristwatch and the effects of consumer needs on wristwatch design are researched; the reasons for foundation of wristwatch production headquarters that shape the designs of wristwatch today are also examined. In the third section, cultural, social, personal and psychological factors which affect consumer behavior are discussed in details and the effect of these factors on wristwatch choise and design is determined with examples. In the fourth section, both the technical characteristics and its property of being a means of communication with the world are explained. The relationship between the types of wristwatches and consumer profile is explained by giving examples and finally, the effect of consumer behavior on new product design is exposed.
Keywords: Tüketici Davranışı_Tasarım