Kassal dayanıklılık antrenmanında yeni bir yaklaşım : yorgunlukta kuvvet üretme modeli - Kaya, Fatih (My University, 2011)
KASSAL DAYANIKLILIK ANTRENMANINDA YENİ BİR YAKLAŞIM: YORGUNLUKTA KUVVET ÜRETME MODELİ Fatih KAYA Bu çalışmada, kassal dayanıklılık antrenmanında yorulan kaslar üzerine elektriksel uyarım verilmesi ile kasların yorgunlukta kuvvet üretebilme yeteneği araştırılmıştır. Çalışmaya, yaşları 20-25 arasında fiziksel olarak aktif olmakla birlikte düzenli olarak bir spor antrenman programına devam etmeyen 20 sağlıklı erkek öğrenci gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar kuvvet değerlerine göre karşılıklı olarak dengelendi ve yansız atama yolu ile deney (n=9) ve kontrol (n=11) grubuna ayrıldı. Her iki antrenman grubu sekiz haftalık kassal dayanıklılık antrenmanına katıldılar (haftada üç gün, günde üç set). Deney grubu üyeleri yorulan kaslarına yönelik yüksek frekans (50 Hz) elektriksel uyarım kullanırken, kontrol grubu pasif dinlenimde kaldı. Bağımlı değişkenlere ilişkin ölçümler çalışmanın başlangıcında, 4. haftanın ve 8. haftanın sonunda yapıldı. Antrenman programının bağımlı değişkenler üzerindeki etkilerini değerlendirmek için Mixed between-within subjects ANOVA kullanıldı. Üç farklı zaman noktasında her iki grupta yorgunluk öncesi ve sonrası elde edilen ortalama TorkT skorlarındaki değişimlerin benzer olduğu (p>.05), kassal dayanıklılığın 4. haftadan itibaren deney grubunda anlamlı bir şekilde geliştiği (p<.05), kontrol grubunda ise bu gelişimin anlamlı olmadığı görülmüştür. Bir antrenman grubu diğer antrenman grubuna anlamlı olarak üstünlük sağlamamış olmasına rağmen, yorgunluk sonrası üretilen kuvvet değerleri açısından elektiriksel uyarım kullanan antrenman grubunun bazı avantajlar sağlayabileceği söylenebilir. Özellikle de sekiz haftalık süreç göz önünde bulundurulduğunda deney grubundaki 4. haftada gözlenen gelişimler önemli sayılabilir. elektriksel kas uyarımı, kassal dayanıklılık, kassal kuvvet. A NEW APPROACH TO MUSCULAR ENDURANCE TRAINING: A MODEL OF FORCE PRODUCTION IN FATIGUE Fatih KAYA The purpose of this study is to investigate the ability of force production in fatigued muscles after application of electrical stimulation on it. Twenty healthy athletes (aged 20-25), who didn’t regularly attend their training sessions, voluntarily participated in this study. The subject crossly divided into 2 groups which were balanced and unbiased according to their force ability. Then, each groups assigned to experimental (n=9), and control group (n=11) respectively. All of two groups participated in muscular endurance training 3 sets a day, and 3 days a week during the 8 weeks period. At the end of each exercise workout electrical stimulation at a high frequency (50 Hz) was applied on fatigued muscle in experimental group, while the control group remained inactive. The measurements related to dependent variables were done at the beginning of the study, and then repeated on fourth and eighth weeks of the study. In order to find out the effects of training applications Mixed between-within subjects ANOVA was used. The means of changing torque scores before and after the exercise workout at the first four week training session were approximately same in two groups (p<.05). However, muscular endurance scores of experimental group were more improved than control group after four weeks of training session (p>.05). It was observed that this improvement was not significant in control group. Not even one was significantly superior to the other but it might be said that application of electrical stimulation on fatigued muscle might have some benefits for athletes who need a force after exhausted exercise. In this respect, after four weeks of training improvement in performance variable in experimental group was very spectacular. Key words: electrical muscle stimulation, muscular endurance, muscular strength
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Kaslar